"PINK PANTERI" UKRALI PIKASA I VRATILI GA ZA 300.000 EVRA! Srpska banda stoji iza pljačke u Švajcarskoj

Autor:

Hronika

01.07.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više članova srpske bande stoji iza krađe dela "Glava konja" i "Čaša i bokal" iz kulturnog centra "Zedam" u Fefikonu

RepublikaFoto: facebook.com/Podgoricki vremeplov

Iza krađe dve slike slavnog Pabla Pikasa 2008. sa izložbe u Švajcarskoj, inače u vlasništvu muzeja "Šprengel" u Hanoveru, a koje su tri godine kasnije isplivale u Kruševcu, stoje uigrani kradljivci dragulja, čuveni "Pink Panteri", saznaje Srpski telegraf.

Dok su za Pikasovim delima "Glava konja" i "Čaša i bokal", vrednim više miliona švajcarskih franaka, tragale najviše međunarodne bezbednosne strukture i srpski SBPOK, Švajcarci su došli do traga da su ona sakrivena u Srbiji, a da je kradljivcima u oktobru 2011. plaćeno 300.000 evra na ime otkupa, objavljeno je nezvanično tada. Otkup je platila osiguravajuća kuća iz Kelna, a sav novac je, navodno, otišao u ruke izvesnom Marku Đorđeviću iz Kruševca. On je kasnije negirao da je novac uzeo. Pare nisu pronađene ni pretresom Đorđevićevog stana i sefa.

RepublikaFoto: printscreen
Ukradeno delo "Čaša i bokal"

Izvor Srpskog telegrafa upućen u detalje potrage za delima čuvenog španskog slikara kaže da je velika krađa i dalje pod velom tajne zbog važnih istraga protiv organizovane međunarodne kriminalne grupe koja stoji iza "operacije" u Švajcarskoj. Ipak, istraga nikad nije prekidana.

- Više članova ozloglašenih "Pink Pantera" stoji iza krađe Pikasovih dela iz kulturnog centra "Zedam" u Fefikonu, u kantonu Švic, kojem su bila pozajmljena za jednu veliku izložbu. Policija je tek posle dve i po godine ušla u trag srpsko-crnogorskoj mafiji, poznatoj po pljačkama dragulja i zlata, ali i kapitalnih umetničkih dela. Zanimljivo je da tada niko nije uhapšen, a da su slike vraćene prema međunarodnom dogovoru. Naša policija je potom došla do još nekoliko sličnih slučajeva koji su i dalje predmet istrage i u kojima se klupko sve više odmotava - otkrio je izvor Srpskog telegrafa.

Foto: printscreen
Čuveno Pikasovo delo "Glava konja"

Međutim, na naše pitanje da li se kradljivci Pikasovih dela sada nalaze u Srbiji ili su još u inostranstvu, naš sagovornik je ostao misteriozan i kratko je rekao: "O tome za sada ne može biti reči."

Do sada je poznato da je za slikama tragala osiguravajuća kompanija "Aksa art" iz Kelna, kod koje su slike bile osigurane. "Aksa art" je odmah angažovao Ričarda Elisa, nekadašnjeg pripadnika Skotland jarda, vlasnika londonske agencije za pronalazak nestalih i ukradenih umetničkih predmeta. Njegov zadatak bio je da uđe u trag nestalim slikama, za čiji pronalazak je "Aksa art" ponudio nagradu od navedenih 300.000 evra. Elis je preko svojih linija angažovao kontroverznog Vukašina Volfa Minića da dođe do Pikasovih dela. Minić je sve vreme sarađivao sa SBPOK, objasnio je čovek upućen u istragu. Inače, Minić je srpskoj javnosti poznat kao čovek koga su povezivali sa Mlađanom Dinkićem u pronalaženju miliona koje je režim Slobodana Miloševića iz Srbije izneo na Kipar.

Niko nije uhapšen

Povodom krađe slika, nakon Švajcaraca, oglasio se i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, koji je rekao da su Pikasove slike nađene u akciji SBPOK, u neposrednoj saradnji sa švajcarskom policijom. Bez ijednog daljeg detalja o tome ko je ukrao slike, ko ih je doneo u Srbiju, kod koga su nađene. Zvanično, znalo se samo da zbog ovih slika, kako zbog krađe, tako i zbog prikrivanja ukradenih umetničkih dela, niko nije uhapšen.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading