UKOLIKO JE I VAS TUŽIO, ODMAH POZOVITE POLICIJU! Nišlija osumnjičen za neverovatnu prevaru!

Autor: Republika

Hronika

20.06.2021

18:23

Nišlija D. R. (52) koji je uhapšen zbog sumnje da je falsifikovao potpis šezdesetšestogodišnje sugrađanke i sačinio lažnu priznanicu o pozajmici na iznos od 55.000 evra, a zatim je upotrebio kao pravu ispravu i tužio sugrađanku zbog nevraćanja duga, pred sudom je za pet godina pokrenuo ukupno 214 parničnih tužbi za naknadu štete po raznim osnovama.

MUP Srbije

Nakon njegovog hapšenja niška policija i Osnovno javno tužilaštvo u Nišu su krenuli u sistematko obrađivanje slučaja, pa je tako otkriven i ovaj neverovatan broj tužbi koje je pokrenuo osumnjičeni. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da su se osim građana, na listi tuženih našli i niško Osnovno javno tužilaštvo i Kazneno - popravni zavod u Nišu!?, saznaje Blic.

- Jednog poznatog Nišliju on je tužio za dug od ukupno 800.000 evra na osnovu priznanica, za koje tuženi tvrdi da su falsifikovane zbog čega je podneo kontraprijave i zatražio veštačenje priznanica u Nacionalno kriminalističko tehničkom centru (NKTC) u Beogradu. Zanimljivo je da se osumnjičeni poziva na takzovano “siromaško pravo” prilikom oslobađanja od sudskih taksi, jer nema prihode, a sa druge strane potražuje u dinarima milionske iznose od navodnih dužnika. Upravo zato je i upućen poziv građanima da ukoliko je osumnjičeni protiv njih pokrenuo postupak na osnovu priznanice, jave policiji i tužilaštvu kako bi se priznanice izveštačile preko NKTC - kaže izvor Blica.

Upravo je veštačenje u NKTC pokazalo da je priznanica u slučaju poslednjeg pokušaja naplate duga od 55.000 evra bila faksifikat, nakon čega je D.R. uhapšen i osumnjičen za falsifikovanje isprave u sticaju sa krivičnim delom davanje lažnog iskaza jer je u parničnom postupku koji je vodio pred nadležnim sudom sa ovom sugrađankom dao lažan iskaz o verodostojnosti priznanice.

Zatvor tuži zbog povrća i jogurta!?

U jednoj tužbi protiv Kazneno – popravnog zavoda u Nišu, D. R. smatra da je oštećen jer mu u obrocima navodno nisu davali povrće, a u drugoj tužbi protiv zatvora smatra da je oštećen jer je umesto jogurta od 200 mililitara dobijao jogurt u čašama od 180 mililitrara.

- Kao potvrdu da uz obroke nije dobijao povrće on je priložio zatvorski meni, odnosno spisak namirnica koji sadrži svaki obrok. Sumnja se da je prilikom fotokopiranja tog menija, mesta na kojima se pominje povrće koje je sastavni deo obroka, zabeljeno ili prekriveno pa na fotokopiji izgleda kao da je izostavljeno - kaže naš izvor.

Prema nezvaničnim informacijama, D. R. je na osnovu pomenute priznanice i iskaza da je verodostojna pred sudom ostvario pravosnažnu presudu na pomenuti iznos duga, pa je preko izvršitelja bio pokrenut postupak prinudne naplate od šezdesetšestogodišnje sugrađanke, koji srećom nije završen.

Prema saznanjima "Blica", ona je pred sudom ukazivala da nikakvu priznanicu nije potpisala niti primila pozajmicu od D.R., ističući da njen navodni JMBG na spornoj priznanici ima 18 cifara! No, grafolog koji je veštačio priznanicu u avgustu 2016. godine naveo je da "sa 80 odsto verovatnoće" pomenuta sugrađanka nije potpisala priznanicu, ali je marta 2017. podneskom obavestio sud da je u mišljenju greškom otkucano "nije potpisala" i da je verovatno 80 odsto da je spornu priznanicu potpisala ta sugrađanka.

DA LI GA PREPOZNAJETE

Policija je objavila fotografiju osumnjičenog D.R. uz poziv građanima da se jave ako ih je prevario.

- Pošto se sumnja da ima više prevarenih građana, policija poziva oštećene koji prepoznaju muškarca sa fotografije da se jave Policijskoj upravi u Nišu, na telefone 018/192 i 018/503-238, saopštila je policija.

Inače, od 2006. godine D. R. je hapšen nekoliko puta a poslednji put bio je u zatvoru od 2017. do jula 2020.godine zbog falsifikovanja i prevare. U maju mesecu ove godine osuđen je na godinu i po dana zbor prevare, ali je presuda još nepravosnažna.

 

 

Komentari (0)

Loading