MONSTRUMI IZ ĐAČKE KLUPE! Ovo zahteva HITNU REAKCIJU, jezivi slučaj zlostavljanja dečaka u Bačkom Jarku nije usamljen

Autor:

Hronika

27.05.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj jezivog seksualnog zlostavljanja učenika sedmog razred Osnovne škole "Slavko Rodić" u Bačkom Jarku danima potresa Srbiju, koja sa zebnjom iščekuje vest kako će biti kažnjena dvojica osmaka koji su naterali dečaka sa smetnjama u razvoju da jednog od njih oralno zadovoljava, dok je drugi taj čin snimao telefonom, da bi potom snimak slali dalje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zlostavljani dečak iz Bačkog Jarka zbog stresa ne ide u školu

Čim je slučaj otkriven, škola je reagovala i prijavila policiji i Centru za socijalni rad, a pokrenula je i vaspitni i disciplinski postupak protiv đaka. Istovremeno, policija je podnela krivične prijave Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje jednog maloletnika sumnjiči da je počinio krivično delo obljuba nad maloletnim licem, a drugog da je iskorišćavao maloletno lice za pornografiju.

Meštani Bačkog Jarka sa zgražavanjem pričaju o strašnom događaju i ističu da osmaci moraju snositi posledice kojim su osramotili i svoje porodice. Nasilje u školskoj klupi je svakako jedna od gorućih tema u Srbiji, koja zahteva reakciju čitavog društva.

Lazarevčani još pamte slučaj devetogodišnjeg dečaka od pre godinu i po dana, kojeg su drugovi iz razreda šamarali na smenu i to skoro svakodnevno, a on je to dugo krio od svojih roditelja. U skoro isto vreme u Odžacima devojčicu (15) umalo nije udavio školski drug kada joj je na malom odmoru skočio za vrat i stezao je dok nije ostala bez daha. Ostavio je da leži na podu, a zahvaljujući Hitnoj pomoći je spasena. Blizance (10) u Borči koji teško žive sami sa majkom vršnjaci su konstantno maltretirali na najrazličitije načine, dok jedan od braće nije završio u bolnici sa šećerom vrednosti 30, nakon što ga je školski drug namerno gurnuo na ulazna vrata s kojih je tom prilikom ispalo staklo, a dete doživelo napad panike i stresa. Direktor jedne škole u Srbiji u kojoj su se petaci i šestaci tukli letvama i to snimili telefonima, pa snimak objavili na društvenim mrežama, izneo je šokantne podatke, rekavši da se u svakoj osnovnoj školi neki oblik nasilja desi barem jednom dnevno, a u srednjim školama i više puta.

RepublikaFoto: pixabay.com
U svakoj osnovnoj školi neki oblik nasilja desi barem jednom dnevno

Većina naših sagovornika naglasila je da roditelji prestupnika iz školske klupe moraju da se preispitaju posle ovog strahotnog čina u Bačkom Jarku i da preuzmu većinsku odgovornost za zlodela svojih maloletnih naslednika.

- Kako su ti mladi momci vaspitavani kada su došli na ideju da to urade bolesnom detetu, drugu iz škole? Smatram da bi trebalo njihove roditelje saslušati povodom užasa koji se dogodio, a decu prestupnike hitno poslati na prevaspitavanje jer su njihovi roditelji očigledno pali na tom zadatku - rekla je Milana B. iz tog mesta.

Prema zakonu, mlađim maloletnicima mogu biti izrečene samo vaspitne mere, od kojih je u slučaju obljube s detetom najdrastičnija, ali koja se najređe primenjuje - slanje u vaspitno-popravni dom.

- Učiniocima ovakvih krivičnih dela starosti od 14 do 16 godina može se izreći sudski ukor i pojačan nadzor roditelja ili drugih staratelja uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje maloletnika, ali i upućivanje u vaspitnu ustanovu i vaspitno-poravni dom. Ono što je bitno naglasiti jeste da je potrebno da sud ispita sve okolnosti i utvrdi činjenice i onda donese adekvatnu odluku o kažnjavanju maloletnika - rekao je advokat Dragomir Mrdalj za Srpski telegraf.

Dečak ne ide u školu posle gnusnog čina

Otac zlostavljanog dečaka Dejan K. veoma je snužden i utučen posle svega, a kaže da njegov sin ne ide u školu nakon torture i sramote koju je doživeo da ga deca ne bi zadirkivala i dodatno uznemiravala.

- Zbog istrage ne mogu da pričam o onome što se dogodilo. Ova priča jeste strašna i sramotna i niko nije mogao da pretpostavi da se tako nešto može dogoditi. Moj sin nije ništa rekao dok me iz škole nisu zvali na razgovor da me obaveste o događaju. Tek posle je rekao da su ga napadali i da su ga terali da radi bezobrazne stvari. Sve je predato nadležnim službama, a šta će dalje biti, videćemo u protokolu - rekao je Dejan, koji se o sinu stara sam još od njegovog najranijeg detinjstva jer ih je njegova majka napustila.

 

Psiholog: Agresivni ispadi roditelja stvaraju agresivnu decu

 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Psiholog Aleksandra Janković za Srpski telegraf je istakla da je vršnjačko nasilje posledica vrlo agresivnih i necenzurisanih sadržaja koji su lako dostupni deci posredstvom društvenih mreža. Janković objašnjava da savremeni ubrzani tempo života doprinosi problemu.

- Roditelji u nedostatku vremena ne posvećuju dovoljno pažnje svojoj deci jer se trude da im obezbede materijalne stvari i mladi su prepušteni sami sebi i sadržajima na internetu - kaže psiholog uz nagoveštaj da bi poznate ličnosti, kao idoli dece, mogle da pomognu uključivanjem u kampanje protiv nasilja, koje, nažalost, deca često usvajaju iz najbližeg okruženja.

- Takve agresivne modele ponašanja, nažalost, deca vuku iz porodice gde postoje elementi porodičnog nasilja. Trebalo bi se ozbiljno pozabaviti odnosima u porodici, zbog tinejdžera koji trpe agresivne ispade jednog ili oba roditelja, a nakon toga se dokazuju u društvu na taj način i iskaljuju bes na vršnjacima - zaključila je Janković.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading