SPASITE MIRU IZ VATRE, SVA JE U OPEKOTINAMA! Poznata balerina gorela je zajedno sa krevetom koji se zapalio u stanu na Zelenom vencu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U požaru koji je danas izbio na Zelenom vencu u Pop Lukinoj 15, teško je povređena baka. Ona je sa teškim opekotinama prevezena u Urgentni centar.

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić
Poznata balerina teško povređena u požaru

Kako nam je rečeno na licu mesta, požar je izbio u stanu u kom živi stariji par, kada se zapalio krevet.

- Deka je vikao da iz vatre spasu baku Mirjanu. Živim sprat ispod njih, čula sam zapomaganje. Sve je trajalo deset minuta, vatrogasci su brzo došli. Mira je bila sva u opekotinama - kaže komšinica Dragica Bračić.

 

 

Kako dodaje, njen sin je otrčao u obližnju školu po aparat za gašenje požara.

Kako saznajemo, u pitanju je bračni par Bertolino, Nikola i nekadašnja balerina Mirjana.

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić
Mirjana je dobila nagradu za životno delo

Nagradu za životno delo u 2012. godini, koju dodeljuje Predsedništvo UBUS-a, Mirjana Zdravković Bertolino dobila je jer je, kako je istaknuto, zadužila umetničku igru višedecenijskim radom, impozantnom profesionalonom biografijom i bibliografijom, te kreativnim prisupom u interdisciplinarnom tematskom istraživanju umetnosti baleta, visokog profesionalnog i etičkog standarda.

Nakon klasičnog baletskog obrazovanja, Mirjana Zdravković je započela igračku karijeru na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Hrvatskog narodnog kazališta, igrajući solističke uloge i sarađujući sa navećim baletskim igračima i koreografima u tadašnjoj Jugoslaviji. Bavila se i koreografskim radom, kritikom i teatarskom problematikom. Njen bibliografski opus obuhvata studije o najvećim baletskim umetnicima, poput Dimitrija Parlića, Vere Kostić, ali i o beogradskom baletu uopšte.

Od 1979. godine bavi se kritikom baleta, a posebno je interesuju estetika, istorija i fenomenologija igre, baleta i multimedijalnog pozorišta. Kao baletska kritičarka, sarađivala je sa najuglednijim listovima u Srbiji i pariskim časopisem Les Saisons de la Danse, a kao član sa Nacionalnim savetom za igru Srbije i Internacionalnim savetom za igru pri UNESCO (CID-UNESCO) do 2010. godine.

Povodom 20-godišnjice rada, dobila je Povelju i Zlatnu plaketu za unapređenje igre u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading