Pala "arheološka mafija": Pljačkali kulturno blago Srbije i od toga zaradili MILIONE

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

03.03.2020

13:43

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je sudu optužni predlog protiv Milivoja Zarubice i ostalih okrivljenih koji se sumnjiče da su iskopavali i prodavali stari rimski novac koji se smatra kulturnim dobrom Srbije.

Uprava carina
Foto: Ilustracija

Optužni predlog protiv Zarubice podnet je sudu 13. januara, a pošto se u ovom slučaju vodi skraćeni postupak sud je odmah zakazao glavni pretres, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu. Prvo suđenje je održano 25. febraura, a sledeće je planirano za 10. mart u 10 sati.

U pritvoru se od novembra nalazi samo Zarubica, dok se ostali optuženi brane sa slobode. Terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prikrivanje, a Zarubica i za tešku krađu. Postupak se vodi i protiv M. Z, M. A, S. P, M. K, S. R, D. Š, M. D, G. S, T. S, K. K. i S. T.

Oni su bili uhapšeni sredinom novembra u saradnji s pravosudnim organima Italije, nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji.

Sumnja se da su delovali kao organizovana kriminalna grupa koja je od 25. decembra 2018. do hapšenja na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila stare rimske novčiće i potom ih iskopavala.

Novčiće su skrivali na unapred određenim lokacijama, zatim vršili procenu autentičnosti i procenu tržišne vrednosti, a onda prodavali kupcima u zemlji i inostranstvu.

Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do 3. veka nove ere, gemama, fibulama i drugom, čijim pribavljanjem, odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.

 

Komentari (1)

Loading
Teodul

04.03.2020 10:42

I sad zašto ovo isto ne mogu da rade zvanični arheolozi ove zemlje, nego dopuštaju da se sve to istorijsko blago ovako rasipa?!