TRAGEDIJA KOD TRSTENIKA: Devojčica preminula jer Hitna pomoć nije mogla da dođe!

Autor: novosti.rs

Hronika

08.09.2017

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marija Pribanović (14) iz sela Okruglice preminula je u četvrtak veče dok su ona i njena porodica uzaludno čekali Hitnu pomoć iz Trstenika.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Hitna pomoć nije stigla da spase devojčicu/Foto: Ilustracija

Marija je kobnog dana pala pored stepenica, ali je imala svega nekoliko ogrebotina i majci je rekla da je dobro i da ne treba da ide kod lekara. Uveče, oko 23 časa, onesvestila se, a ubrzo i preminula.

Tužilaštvo sada ispituju sve okolnosti, a rezultati obdukcije i toksikološke analize, koju su radili stručnjaci Instituta za sudsku medicinu u Nišu, trebalo bi da daju bliži odgovor u vezi sa celim slučajem.

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", spoljne povrede ekstremiteta koje su bile vidljive kod devojčice nisu mogle da proizrokuju smrt učenice osmog razreda osnovne škole, koja je u petak u 16 sati sahranjena na lokalnom groblju. Porodica Pribanović je očajna, jer kažu da su im u Službi za hitnu pomoć Doma zdravlja u Trsteniku rekli da nemaju sanitet na raspolaganju.

- Marijina mama Dragana nam je pokucala na vrata negde oko 23 sata, rekla da je Marija povređena i da moja majka zove hitnu - priča za "Novosti" Milan, rođak pokojne devojčice. - Prvo otac, pa ja krenuli smo do njih. Deli nas samo šljivik. Majka je ostala da zove hitnu. Otac je krenuo da masira sestru, da joj pomaže. Video sam da ne diše, rekli su mi da je hladna, imala je plava usta.

Milan objašnjava da je u dvorište pristigla i njegova majka, koja je prenela da u hitnoj kažu da ne mogu da dođu, jer nemaju vozilo. U neverici, dodaje, pozvao je i on hitnu, jer nije mogao da veruje da neće da izađu na teren zbog deteta.

Porodici rekli da nema slobodnog vozila

- Objasnio sam da je u nesvesti, da ne diše, pitao šta da radimo. Rekli su mi da dežurna ekipa nije tu i objasnili gde su na intervenciji - priseća se uzbuđeno brat, dodajući da su na kraju sa devojčicom krenuli kolima sami ka Kruševcu, a da su se sa kruševačkom Hitnom pomoći koju su prethodno zvali susreli negde u mestu Čitluk.

Pribanovići kažu da su i u petak, uoči sahrane, zvali Hitnu pomoć kako bi pomogla rodbini kojoj je pozlilo, te da je sanitet stigao za 25 minuta. U Domu zdravlja "Dr Sava Stanojević", pod čiji okriljem radi trstenička Hitna pomoć, kažu da u vreme kada su stizali pozivi iz Okruglice nisu imali na raspolaganju ekipu, koja se nalazila u Lozni, a ne sanitet.

Opravdanje direktora Doma zdravlja

- Od 20 sati do sedam ujutro rade nam dva lekara, jedan u ambulanti, a drugi je na terenu sa ekipom - kaže za "Novosti" dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja. - Prema izjavi lekara u ambulanti, prvo je zvala komšinica, koja nije do kraja znala da opiše o čemu se radi, ali je napomenula da će otići kod porodice da se raspita. Onda je zvao sa lica mesta njen sin i rekao da je devojka u lošem stanju. Naša ekipa je bila u Lozni, što je na sasvim drugom kraju opštine.

Kolega je, dodaje direktor, onda rekao: "Ako je toliko dramatično, krenite vi kolima", a odmah je javio i ekipi na terenu.

Sagovornik "Novosti" kaže da se Okruglica nalazi na skoro pola puta od Trstenika ka Kruševcu.

- Mi smo pokrenuli vanredni stručni nadzor, preslušaće se svi razgovori, koji se snimaju, videćemo da li je bilo i nekih stručnih propusta - zaključuje dr Popović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading