OSAM PEČURAKA PRODATO ZA 561.000 DINARA! Jesu skupe, ali niko na pijaci nije očekivao ovako REKORDNU CENU

Republika.rs

Autor:

Biznis

13.10.2025

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupio ih je kuvar.

OSAM PEČURAKA PRODATO ZA 561.000 DINARA! Jesu skupe, ali niko na pijaci nije očekivao ovako REKORDNU CENU

Foto: Shutterstock/Vink Fan

Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra odnosno 561.000 dinara), tokom aukcije za njihovo prvo branje ove jeseni, prenosi danas Mainiči šimbun, prenosi agencija Tanjug.

Pečurke macutake koje su bile ponuđene na aukciji bile su dugačke od 6,5 do 11 centimetara, i teške ukupno 263,5 grama, što ih čini najtežim među prvim sezonskim pečurkama od otvaranja pijace 2018. godine.

Iako se macutake pečurke obično prodaju po ceni od 100.000 do 150.000 jena (564 do 846 evra) po kilogramu, vrednost sveže ubranih pečuraka je brzo porasla na aukciji. 

Glavni kuvar restorana hotela Tanbasasajama Kinmata, Noricugu Jošimura (39), koji se uspešno nadmetao za pečurke, rekao je da taj hotel u gradu Tanbasasajama "služi macutake pečurke iz cele zemlje, ali da one koje se proizvode u ovom gradu imaju dobru aromu i bogat ukus".

- Laknulo mi je što sam pobedio na nadmetanju, jer se neki od naših gostiju raduju da ih probaju - rekao je kuvar. 

On je dodao da planira da posluži grilovane macutake gostima koji prenoće u hotelu. 

Pečurke macutake (matsutake) spadaju među najskuplje i najređe gljive na svetu. Ova delikatesna vrsta raste u borovim šumama Japana, a cenjena je zbog svog jedinstvenog, intenzivnog mirisa i snažnog ukusa koji se ne može veštački reprodukovati. Smatra se simbolom jeseni i tradicionalno se koristi u japanskoj visokoj kuhinji.

Rast macutake pečuraka zavisi od vrlo specifičnih uslova – one žive u simbiozi s korenjem određenih vrsta borova, najčešće crvenog bora, i ne mogu se lako uzgajati industrijski. Zbog bolesti i širenja parazitske gljive Tricholoma matsutake, kao i klimatskih promena, prirodnih staništa sve je manje, pa je njihova proizvodnja u Japanu značajno opala.

Zbog retkosti i težine uzgoja, cena macutake pečuraka redovno dostiže visoke iznose, naročito tokom prvih jesenjih berbi koje imaju simboličnu vrednost i obično se prodaju na aukcijama. Najkvalitetniji primerci mogu koštati i više od 1.000 evra po komadu, dok se prosečna tržišna cena kreće između 100 i 500 evra za 100 grama.

Osim u Japanu, macutake se može pronaći i u nekim delovima Kine, Koreje, Finske, Kanade i SAD-a, ali japanski primerci i dalje se smatraju najvrednijima zbog svoje arome i kvaliteta tla na kome rastu. U japanskoj kulturi macutake se povezuje s prosperitetom i srećom, pa se često poklanja kao znak poštovanja i dobre volje.

Bonus video: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading