UDAR NA PUTINA! Opasni manevri na samom pragu Ruske Federacije, spremni za napad na Krim, odgovor Moskve mogao bi da bude BRUTALAN!


IZVOR: Republika - 04.01.2022 | 10:01


Ukrajinska vojska počela je opasne vojne manevre kod Krima i to nakon što je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski obećao da će u 2022. Oružane snage Ukrajine moći da se fotografišu na Krimu i u Donbasu.

Foto: Tanjug/AP
UDAR NA PUTINA! Opasni manevri na samom pragu Ruske Federacije, spremni za napad na Krim, odgovor Moskve mogao bi da bude BRUTALAN!

Ukrajinska vojska rešila je da žestoko udari na Rusku Federaciju i na njenog predsednika Vladimira Putina, organizovavši masovne vojne vežbe na samoj granici te zemlje kod poluostrva Krim koje se 2014. otcepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji. 

U pitanju su izuzetno provokativne vojne vežbe budući da, kako je naglašeno u saopštenju Ukrajinske komande, one predstavljaju manevre"pružanja otpora neprijatelju na malom rastojanju", a uz to, naglašeno je da je Krim samo "privremeno okupirana teritorija". 

- Vojni izviđači trenutno izvode borbene zadatke u blizini administrativne granice sa privremeno okupiranom teritorijom Krima, uvežbavaju pružanje otpora neprijatelju na malom rastojanju - navedeno je u saopštenju i istaknuto kako su se nakon izlaska na vatrenu liniju, borci kretali po bojnom polju na različite načine, međusobno pokrivajući jedni druge.

- Ta metoda omogućava da se ciljano puca sa različitih položaja i istovremeno izviđaju aktivnosti neprijatelja i teren - navedeno je iz pres-službe oficira za grupisanje snaga, potpukovnika Kirila Holjavka.

S tim u vezi, precizirao je da su izviđači razradili metod izviđanja sa ciljem iznenadnog napada na objekat čija je svrha oduzimanje dokumenata i oružja.

- Svaki izviđač koji je deo borbene grupe mora biti obučen za takve tehnike izviđanja - dodao je potpukovnik, prenosi Sputnjik. 

Podsetimo, ukrajinski lider Volodimir Zelenski obećao je u svom novogodišnjem obraćanju građanima zemlje da će 2022. godine Oružane snage Ukrajine moći da se fotografišu na Krimu i u Donbasu. Prema njegovim rečima, Kijev će obezbediti stanove svim učesnicima vojne operacije na istoku zemlje.

Inače, vojna vežba izvodi se u trenutku izuzetno napetih odnosa Zapada i Rusije, pri čemu Moskva već nedeljama trpi konstantne optužbe da je nagomilala trupe kod ukrajinske granice i da namerava invaziju na tu zemlju. Iako Kremlj to uporno demantuje, SAD i njeni saveznici nastavljaju s pretnjama sankcijama zbog takozvanog "malignog" delovanja Rusije.