(FOTO) KNU: SKUP-KONTRAPUNKT-ZAKLJUČCI!

Autor:

Zabava

05.06.2018

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisivanjem "Beogradske izjave", u Jugoslovenskoj kinoteci danas je završen drugi međunarodni skup "Beogradski kontrapunkt", koji je pod naslovom "Lične slike sveta u pokretu" bio posvećen globalizaciji u kulturi i posledicama tehnološkog napretka.

RepublikaFoto: Promo foto
Kontrapukt

Istoričar umetnosti sa Islanda Gunar Kvaran i pisci Džang Kangkang (Kina), Vladimir Pištalo (Srbija), Jurij Poljakov (Rusija), Dejvid Homel (Kanada) i Fransisko Lopez Sača (Kuba) složili su se da stvaralaštvo ne trpi nametnute, oktroisane istine i ograničenja, ma odakle oni dolazili.

- Globalni neurotični i površni stil života, koji se nameće kao jedini moguć i jedini prihvatljiv, pretvara antičku ili prosvetiteljsku viziju potpunog čoveka u jedonodimenzionalno biće, a ljudsku zajednicu u biomasu, pogodnu za brzu mentalnu obradu i preradu - piše u "Beogradskoj izjavi".

Potpisnici se slažu i da vrtlog visokotehnolizovane epohe potiskuje danas na marginu nekada nesporne kulturne težnje.

Foto: Promo foto
Kontrapukt

- Zaoštravaju se odnosi među narodima, a poravnava kulturno obilje sveta. Razaranja su fizička i duhovna, a nosioci moći svoje interese poturaju kao neupitne vrednosti. Svetska industrija zabave i antikulture uposlena je u opisanom smeru i nastoji da potpuno prevlada i zavlada - smatraju učesnici "beogradskog kontrapunkta".

U "gradu na staroj, simboličnoj granici svetova, na mestu čestih sudara, ali i kulturnih ukrštaja, sa težnjom da njihov razgovor bude sadržajna razmena i prožimanje, intelektualci iz različitih krajeva sveta složili su se da mimo drugih podela i razlika koje su neizbežne, kultura mora da doprinese višedimenzionalnosti sveta i da treba da pomogne osvešćivanju pojedinca klonulog pod epohalnim pritiskom.

RepublikaFoto: Promo foto
Kontrapukt

- Kultura je izraz zapitanosti i odgovornosti. Kultura je svest da svet ne počinje juče, niti će trajati samo za našeg trajanja. Kultura od razlika pravi bogatstvo kontrapunkta, a ne metež sukoba. Svaki razumevajući razgovor čini korak u smeru takvog osvešćivanja. Mi taj mali korak ovde činimo -  zaključili su na kraju skupa Kangkang, Kvaran, Pištalo, Poljakov, Homel, Lopez Sača, Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading