PAMETNA KUĆA ZA REMEK-DELA

Autor:

Zabava

20.10.2017

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzej savremene umetnosti danas u 10 sati konačno otvora vrata za posetioce nakon što je čitavu deceniju to zdanje na Ušću bilo zatvoreno za javnost zbog obnove.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nakon čitave decenije najzad pred publikom oko 300 dela na izložbi koju narednih sedam dana besplatno možete posetiti u bilo koje doba dana i noći

Da je sve spremno, uverili su se i reporteri Srpskog telegrafa koji su imali priliku da prošetaju "pametnom kućom", prostorom koji je sada opremljen po najnovijim muzeološkim standardima i ima najsavremeniju tehnologiju za bezbednost, osvetljenje, ozvučenje, grejanje i hlađenje.

BEZ DAHA

Izložba kojom započinje novi život drugog najvećeg srpskog muzeja nosi naziv "Sekvence, Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirke Muzeja savremene umetnosti", za koju su zaslužni kustosi dr Dejan Sretenović, dr Zoran Erić i mr Mišela Blanuša.

- S obzirom na to da je muzej kada je sagrađen i otvoren bio koncipiran da bude muzej jugoslovenske umetnosti, sada je to kolekcija od regionalnog značaja, a na otvaranju će biti predstavljena jedna istorijska izložba i prikazana reprezentativna dela jugoslovenskog umetničkog prostora i savremene umetničke scene Srbije i regiona. Na izložbi koja je podeljena u 18 sekvenci i pet narativnih tokova biće predstavljeno oko 300 dela od početka 20 veka do danas - kaže kustos mr Mišela Blanuša.

Bez daha posetioce će već na prvom nivou ostaviti slike Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Dobrovića i drugih predstavnika predratnog perioda. Naredni nivo posvećen je istorijskoj avangardi, počevši od prvih primera apstrakcije i zenitizma, ali i neoavangardnih tendencija, dok je treći nivo posvećen posleratnoj umetnosti sa prepoznatljivim delima Petra Lubarde i Olge Jevrić.

Prelazak ka četvrtom nivou čine fotografije Tomislava Peterneka i one uvode u novu predmetnost i postmodernizam, ali i politički turbulentne godine. Tu su upečatljivi radovi velikih dimenzija kao što je "Druže Tito, ljubičice bela" Dušana Otaševića, na pokretnom zidu je predstavljen Mića Popović sa pričom o gastarbajteru za šta mu je pozirao Bata Stojković, a posebnu priču predstavljaju radovi umetnika, kao što su Raša Todosijević, Neša Paripović, Marina Abramović...

DEVEDESETE

Prvi put pred posetiocima je rad Slobodan Šijana, kao i fotografije Goranke Matić na kojima su izlozi radnji sa Titovim slikama i crnim florom nakon njegove smrti.

Na poslednjem nivou jedna sekvenca je posvećena srpskoj umetnosti devedesetih, druga umetnosti danas koja je internacionalna, a prisutni su radovi umetnika Dana Prežovskog, Konrada Karstena, Biljane Đurđević, Srđana Markovića Đileta, grupe Škart, Zdravka Joksimovića...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading