SPEKTAKL ZA GINISA: Konačno otvaraju Muzej savremene umetnosti

Autor:

Zabava

12.10.2017

05:35 >> 12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obnovljena zgrada Muzeja savremene umetnosti (MSU) na Ušću biće otvorena spektakularnim sedmodnevnim besplatnim programom. Od 20. do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu!

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ovako će izgledati rekonstruisani Muzej savremene umetnosti

Iako se još u tajnosti drže detalji programa koji bi mogao konkurisati za Ginisa, Srpskom telegrafu je potvrđeno da će vrata obnovljenog muzeja biti otvorena 20. oktobra u 10 časova, a pred publikom će se naći preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Postavka je nazvana "Sekvence, umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirke Muzeja savremene umetnosti", a za nju su zaslužni kustosi dr Dejan Sretenović, dr Zoran Erić i mr Mišela Blanuša.

RepublikaFoto: ST/M.B.STOJADINOVIĆ
Unutrašnjost muzeja

Žive slike

Sat kasnije predviđen je nastup Baleta Frankfurt sa koreografijom koju potpisuje direktor Jakopo Godani.

Publika koja je imala priliku da ih vidi prošle godine na Beogradskom festivalu igre zna da može očekivati virtuoznost u izrazu i istovremeno nastup koji predstavlja fizički izazov za igrace.
Žive kompozicije ili instalacije čine deo postavki priznatih muzeja savremene umetnosti u svetu, a Godani je koreograf koji često potpisuje radove za muzeje u Nemackoj, Italiji, Americi i Izraelu. Balet Frankfurt godišnje izvede oko 300 predstava u Frankfurtu i Drezdenu, gradovima u kojima ima obavezu da podjednako nastupa, ali i u inostranstvu, a na njihovom repertoaru su pre svega Godanijevi radovi, kao i dela prehtodnog direktora - kultnog Vilijama Forsajta.

RepublikaFoto: ST/M.B.STOJADINOVIĆ
Unutrašnjost muzeja

Kako je Srpski telegraf već najavljivao Godanijeve audicije, može se pretpostaviti da će se čuvenoj trupi u MSU pridružiti i igraci iz Srbije.

Zanimljivo je i to da će se Beogradska filharmonija ponovo predstaviti u neočekivanom izdanju. Njihov zadatak, naime, neće biti da izvedu klasičan koncert, već je zamisao da svaki posetilac doživi izvođača određenog instrumenta.

U saradnji sa Beogradskom filharmonijom, od 20. do 27. oktobra, nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc.

 

Za muzejsku publiku biće orgnizovan i muzički program na platou ispred muzeja uz džez kvartet Four Plus, DJ-a Bobana Petronija i DJ-a Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce. 
Celodnevni program ce se odvijati u obnovljenim izložbenim prostorima, a kada sat otkuca tacno 20 casova, upalice se svetla na zgradi muzeja i time zvanicno oznaciti pocetak novog života drugog našeg najveceg muzeja.

Brojke

7

dana besplatan ulaz
300 umetničkih dela broji postavka
800 umetničkih dela broji postavka
10 godina trajala obnova uz skandale, smene i sudske postupke
9.000 broji kolekcija MSU

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading