Život Nikole Tesle kroz igru

Autor: K. S.

Zabava

11.10.2017

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Performans pod nazivom "Thundesrstruck" švedske autorke Stine Niberg, koji prati život Nikole Tesle i koristi njegov kalem, biće premijerno izveden 21. oktobra u beogradskom teatru Le Studio, u okviru 10. Kondenz festivala savremenog plesa i performansa.

Foto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Nakon Beograda, performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu, a zatim kreće na svetsku turneju.

Krajem 19. veka, srpsko-američki inovator Nikola Tesla došao je do nekoliko važnih oktrića vezanih za struju i komunikacije koji su presudno uticali na naše doba.

Izmislio je i Teslin kalem, električno kolo koje se koristi za proizvodnju visokonaponske struje, niskonaponske struje, visokofrekventne električne energije.

Performans "Thunderstruck" polazi od fenomena putujućih predstava o struji iz 19. veka, kada je struja još uvek bila naučni novitet i prikazivana kao magija.

Foto: Promo foto
"Thunderstruck"

Ovaj performans spaja tehničke inovacije sa dugotrajnim istraživanjem o nauci i magiji i vraća u vreme kada su umetnik i naučnik verovali u mogućnost transformacije sila prirode u sile koje pokreću društvo, koristeći prirodnu energiju za stvaranje gotovo magičnih naprava.

Jubilarni Kondenz festival biće održan od 20. do 25. oktobra u organizaciji "Stanice", a u okviru programa biće održan i veliki međunarodni skup u oblasti plesa "Nomad Dance Advocates".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading