VUČIĆ VEČERAS PUTUJE U KINU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.09.2018

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da sa velikom željom i očekivanjima večeras putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast nase ekonomije - rekao je Vučić posle učešća na srpsko indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.

Ukazujući na znacaj te posete, ukazao je da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Ðipingom i da je to ogromna čast za nasu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor.

On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partner za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otovrenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.

"Spasli smo Bor", rekao je Vucić, i istakao da taj ugovor znači i spas za istocnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

On je istakao da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.


Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i juznom Banatu i celoj Srbiji biti od znacaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.

Vučić je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letilice za nasu vojsku.

Kazao je i da je Ikarbus jos jedna unistena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL


Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znaci smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima. 

Istakao je da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne racunajući Irsku.

- Sada smo drugi, Irsku ne možemo da stignemo, sve druge mozemo da stignemo i pobeđujemo - rekao je predsednik.

Govoreći o prodaji PKB-a rekao je da je to preduzeće bilo 90 miliona evra u minusu, i da je prethodna vlast zadužila tu kompaniju.

- Mi hoćemo zdrav ekonomski model, kapitalisticki model proizvodnje kao u svetu - istakao je Vučić navodeći da to znači da radnici imaju posao, a da državi ide porez.


On je rekao i da je veoma zadovoljan današnjom posetom potpredsednika Indije Srbiji i da će to znaciti nove poslove sa tom zemljom.

Vučić je istakao da otvorenost Srbije prema zemljama Azije i Afrike donosi novi kvalitet u investiranju i poziciji Srbije i naveo da su Srbiju u proteklom periodu posetili najviši zvaničnici Japana, Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kazahstana...i da se od saradnje sa tim zemljama mnogo ocekuje u budućnosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Simon

15.09.2018 13:52

I vrati nam se sa dobrim vestima.

Boka

15.09.2018 13:53

Bitna stavka za rast nase ekonomije.

belahuanita

15.09.2018 13:57

Veoma je važno održavati dobre odnose sa tako jakom silom kao što je Kina!

Ivan Simić

15.09.2018 14:00

Izuzetno važna pobeda možda i najjačoj ekonomiji današnjice.