RUSI NAM ŠALJU RAKETE ZA MIGOVE 29

Autor: Novosti, Republika

Vesti

09.04.2018

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Migovi 29", koji su jesenas stigli kao ruska donacija Vojsci Srbije, biće opremljeni raketama "vazduh-vazduh" koje se lansiraju sa više od 25 kilometara daljine. Deset srpskih lovaca biće opremljeni i radarima koji otkrivaju ciljeve na velikim udaljenostima - i do 150 kilometara.

RepublikaFoto: ST/G. AVALIĆ
Migovi koje je Rusija donirala na aerodromu u Batajnici/Foto: Arhiva

Ovi detalji vezani za projekat modernizacije "migova" našli su se na pregovaračkom stolu tokom sastanka ministra odbrane Aleksandra Vulina sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom u Moskvi.

Ruska strana, prema saznanjima "Novosti", prenela je srpskoj delegaciji čvrst stav da će pomoći Srbiji da zaokruži oporavak svog Ratnog vazduhoplovstva, ali i oružanih snaga u celini.

- Dogovoreno je da do kraja aprila bude potpisan definitivni ugovor o isporuci borbenih vozila BRDM-2. Vrlo brzo biće okončani i razgovori o donaciji i transportu tenkova T-72, koji će vrlo brzo biti u Srbiji - navodi sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha Srbije.

Rusko-srpska vojna saradnja najviše će doprineti posustaloj srpskoj avijaciji. Namera državnog i vojnog vrha jeste da "migovi" dobiju najsavremeniju opremu i naoružanje, kako bi na duži rok pokrili zaštitu vazdušnog prostora.

Poznavaoci vojne tehnike navode da će u "migove", bez obzira na nijanse dogovora, biti ugrađen radar dometa većeg od 120 kilometara. Zahvaljujući njemu srpski lovci pratiće i po 10 ciljeva istovremeno, a imaće mogućnosti da gađaju četiri mete istovremeno.

Poređenja radi, "mig-21" koji je više decenija bio kičma jugoslovenske i srpske avijacije, ima radar dometa svega 12 kilometara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Branko

09.04.2018 09:04

Sve ide po planu i vojska Srbije će uskoro biti opremljena kao nikada do sada.

Sanja

09.04.2018 09:05

Rusi su nam uvek bili iskreni prijatelji!

Gaga

09.04.2018 10:56

@Sanja - Rusi ce nam uvek biti prijatelji.

miki

09.04.2018 09:07

Ov o je odlicna vest za nasu vojsku!