SEKRETAR SPC ŠVERCOVAO TOMPUSE I SKUPOCENE TORBE: Dejan Nakić pao na CARINI sa skupom robom

Autor: A. A. - E. S. T.

Vesti

21.03.2024

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je video da je otkriven, počeo da se poziva na moćnike koje navodno poznaje

SEKRETAR SPC ŠVERCOVAO TOMPUSE I SKUPOCENE TORBE: Dejan Nakić pao na CARINI sa skupom robom

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, Printscreen/instagram

Dejan Nakić, bivši sekretar nekadašnjeg patrijarha Irineja, počinio je mnogobrojne carinske prekršaje, saznaje Republika od dobro upućenog sagovornika iz Patrijaršije SPC.

Prema informacijama do kojih je došao naš list, Nakić je uhvaćen u pokušaju šverca kubanskih cigareta i to nije jedini njegov prekršaj.

- Pored kubanskih cigara, on je uhvaćen i u švercu drugih stvari. Uhvaćen je u krijumčarenju skupocenih torbica, a preko granice je prenosio i velike sume, mnogo veće od onih koje su zakonom dozvoljene. Kad su ga uhvatili, pokušao je da se izvuče tako što se pozivao na pojedine funkcionere, ali i ljude iz vrha Crkve - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, Printscreen/instagram

Dejan Nakić

Inače, šverc kubanskih duvanskih proizvoda postao je veoma unosan posao, na kojem se samo od jedne ture mogu zaraditi iznosi od više desetina hiljada evra. U poslednjih nekoliko godina naša carina je presekla nekoliko velikih većih pošiljki skupocenih kubanskih cigara.

Prema našim propisima, u Srbiju je dozvoljeno uneti 50 cigareta, 25 cigarilosa (do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda. Količina koja je pronađena kod Nakića, prema izvorima bliskim ovom slučaju, daleko je veća i meri se petocifrenim dolarskim sumama. Kao što smo rekl, Nakić se pravdao da su ti duvanski delikatesi navodno namenjeni veoma uticajnim ljudima u našem društvu, od kojih su neki na visokom pozicijama u SPC.

Dejan Nakić, prema pisanju medija, 2011. postavljen je za direktora Proizvodnog zavoda Srpske pravoslavne crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a i posle toga je dobijao značajne položaje u SPC. Njegovo ime je bilo vezano i za aferu oko kupovine bronzanih vrata za Hram Svetog Save u Beogradu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, Printscreen/instagram

Švercovani tompusi

* Uhvaćen u pokušaju šverca kubanskih cigareta

Naime, on je bio potpisnik ugovora s nemačkom kompanijom "Strassacker Project", prema kojem je trebalo izdvojiti neverovatnih 1.723.000 evra da bi se kupila troja velika i šestora mala vrata od bronze. Ono što je još problematičnije jeste da on za potpis ovog ugovora nije tražio dozvolu Sinoda SPC niti je dobio bilo kakvo odobrenje da sklopi ovakav dogovor. Dobroobavešteni izvori kažu da čak ni patrijarh Irinej nije bio obavešten o ovom poslu.

Sada je njegovo ime ponovo vezano za nepočinstva, ovog puta zbog carinskih prekršaja.

Video pitanja, ali nije odgovorio

Redakcija Srpskog telegrafa i portala Republika je poslala pitanja Dejanu Nakiću.

- Gospodine Nakiću, imamo pitanja za Vas vezana za carinske prekršaje. Naime, imamo informacije da ste uhvaćeni u pokušaju šverca kubanskih cigara, skupocenih torbica, pa i novca. Navodno ste se tom prilikom pozivali na pojedine funkcionere. Da li je to tačno?

Dejan Nakić je video pitanja, ali na njih nije odgovorio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Nikola

22.03.2024 19:30

uhapsite ga