UPRAVLJA SA 267 MILIJARDI DOLARA, A SUTRA DOLAZI U BEOGRAD: Prvi čovek MANČESTER SITIJA i "MUBADALE" gost Srbije

Autor:

Vesti

11.12.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaldun el Mubarak je desna ruka kraljevske porodice Emirata, a na visokim funkcijama je još od 2006.

UPRAVLJA SA 267 MILIJARDI DOLARA, A SUTRA DOLAZI U BEOGRAD: Prvi čovek MANČESTER SITIJA i "MUBADALE" gost Srbije

Foto: Tanjug/AP Michel Euler

U Srbiju u sredu stiže jedan od najmoćnijih ljudi na planeti. Kaldun el Mubarak (48), predsednik Mančester sitija i prvi čovek moćnog investicionog fonda "Mubadala", okarakterisan kao jedan od najpoverljivijih savetnika kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, biće na stadionu "Rajko Mitić", gde će Crvena zvezda dočekati trenutno najjači klub Starog kontinenta.


BROJNI POSLOVI


Inače, vlasnik Mančester sitija je šeik Mansur bin Zajed el Nahjan, potpredsednik UAE i brat predsednika Emirata šeika Mohameda bin Zajeda el Nahjana. Njegov dolazak, koji je potvrdio i predsednik Vučić, može imati dugoročno povoljne efekte za Srbiju, kao što je to slučaj sa Stivom Voznijakom, suosnivačem kompanije "Epl".


El Mubarak je na visokim pozicijama i u vladi Abu Dabija još od 2006. Osim što je jedan od napoverljivijih i najbliskijih saradnika šeika, on važi za njegovog glavnog čoveka na polju investicija, ekonomije, naročito bankarstva, nafte, energetike, ruda, ali i sporta i obrazovanja, kao i međunarodne saradnje. On je na čelu komora UAE za saradnju sa SAD i Singapurom, a od 2018. je specijalni izaslanik šeika u Kini. U rukovodstvu je najmoćnijih investicionih fondova i kompanija.


Biznismen, koji kontroliše suvereni fond Abu Dabija, studirao je u SAD, a potom ušao na tržište građevine i nekretnina i osnovao kompaniju "Mubadala investment company", koja upravlja sa 276 milijardi dolara imovine. Preko nje ima rudarske projekte u Južnoj Americi, posebno u Kolumbiji, koji se odnose na eksploataciju zlata.


Nije samo predsednik Mančester sitija, već i Melburn sitija i Mumbaj sitija, a preko kompanije "Siti fudbal grup (CFG)", koju je osnovao sa šeikom Masurom. Kompanija ima klubove u SAD, Australiji, Japanu, Španiji, Urugvaju, a ima ambiciju da kupi klub i u Kini.


PRIJATELJ SRBIJE


Odigrao je značajnu ulogu u borbi protiv KOVID-19, kladio se da će svet pobediti koronu i u tu borbu uložio je milijarde evra. Upravo tada sreo se s Vučićem, koji je bio u radnoj poseti Emiratima.


- Izvanredan sastanak s velikim prijateljem Srbije i mojim dragim drugom Kaldunom el Mubarakom o svim važnim temama, a posebno o vakcinaciji i donosim strateški važne vesti za Srbiju - napisao je na Instagram nalogu 11. marta 2021. predsednik Vučić.
Pola godine kasnije El Mubarak je posetio Beograd.


- Srećan sam što je naš dragi prijatelj danas mogao da vidi rezultat rada naše dve zemlje. Beograd na vodi je nastao kao zajednički projekat Srbije i Emirata, važan i veliki za oba naroda! Hvala što ste uvek bili s nama. I kada je trebalo da gradimo, da spasavamo živote ili snažimo naš zdravstveni sistem. Neka živi prijateljstvo Srbije i Emirata! - objavio je predsednik Vučić uz fotografije sa El Mubarakom i ministrom Sinišom Malim, koji su 9. septembra 2021. posetili Beograd na vodi.


Vlasništvo u klubovima
100
Mančester siti, Melburn siti, Montevideo siti, Troe
99
Lomel
80
Palermo, Njujork
65
Mumbaj
47
Đirona
29,7
Sečuan
20
Jokohama

* u procentima


Američki đak, doveo Formulu 1 u Abu Dabi


El Mubarak potiče iz porodice diplomata i naučnika. Pohađao je školu američke zajednice u Abu Dabiju i diplomirao ekonomiju i finansije na Univerzitetu Tufts. Kao predsednik kompanije za upravljanje automobilskim sportom Abu Dabija (ADMM), radio je na razvoju moto sporta. Uspeo je da u Abu Dabi dovede i Formulu 1, pa je sad Velika nagrada Abu Dabija jedna od naprestižnijih.

 

Čovek za Istok i Zapad


- član odbora Vrhovnog saveta za naftu (SPC) Vlade Abu Dabija, predsednik "Emirates nuclear energy corporation" (ENEC) i Abu Dhabi commercial bank
- predsednik kompanije "Emirates global aluminium" (EGA), aluminijumskog konglomerata
- direktor Saveta za ekonomski razvoj Abu Dabija, predsednik odeljenja za organizaciju i administraciju
- kopredsedavajući Privredne komore UAE-SAD
- kopredsedavajući Zajedničkog foruma Abu Dabija i Singapura
- specijalni izaslanik predsednika UAE u Kini

Prihod Sitija 712,8 miliona funti


Fudbalski klub Mančester siti ostvario je u finansijskoj 2022/2023. prihod od 712,8 miliona funti, što je rekord Premijer lige. Mančester siti je prošle sezone osvojio Premijer ligu, FA kup i Ligu šampiona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading