TEHNIČKI-REMONTNI ZAVOD U ČAČKU: Srbija počela serijsku modernizaciju jugoslovenskih borbenih vozila pešadije M-80A

Autor:

Vesti

09.12.2023

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva tri vozila M-80AB1, u izvornoj SMB šemi, prikazana su nedavno na poligonu u Nikincima

TEHNIČKI-REMONTNI ZAVOD U ČAČKU: Srbija počela serijsku modernizaciju jugoslovenskih borbenih vozila pešadije M-80A

Foto: mod.gov.rs

Tehnički-remontni zavod u Čačku počeo je radove na prepravci jugoslovenskih borbenih vozila pešadije (BVP) M-80A na standard M-80AB1, a u narednih godinu dana predviđeno je da u jedinice Vojske Srbije stignu prve dve čete od ukupno 26 komada, prenosi Balkansec.net.

Prva tri vozila M-80AB1, u izvornoj SMB šemi, prikazana su nedavno na poligonu u Nikincima a reč je o predserijskim primercima koji su "nastupili" zajedno sa prototipom, koji je bio obojen u standardnu trobojnu maskirnu šemu Kopnene vojske.

Foto: mod.gov.rs

Serijski primerci modernizovanog M-80 će verovatno imati top u NATO kalibru 30 mm

 

Prvobitni plan bio je da glavni element modernizacije bude prelazak sa topovskog kalibra od 20 milimetara na kalibar 30 milimetara. To se, međutim, na predserijskim vozilima nije desilo, pa su oni mali zastavine topove M55, ovaj put u daljinski kontrolisanoj tureli.

Navodno će serijski primerci imati top u NATO kalibru 30x173 milimetara, koji se i dalje testira.

Modernizovani M-80AB1, osim topa, ima i mitraljez 7,62 milimetra, automatski bacač granata od 30 milimetara i dva lansera za protivoklopne sovjetske rakete Maljutka. One su takođe modernizovane u valjevskom Krušiku, pa se na čuvenom BVP-u sada prikazuju u verzijama 2 (aerosolna glava) i 2T (tandem kumulativna glava).

Ugrađen je sistem za kontrolu vatre sa TV kamerom, termalnom kamerom, laserskim daljinomerom i inercijalnim navigacijskim sistemom koji omogućava efikasno dejstvo sa topom na daljinama do 2.000 metra. Nišandžiji se slika senzora prikazuje na monitoru od osam inča.

Foto: mod.gov.rs

Modernizovani M-80

 

Standardna silueta dosadašnjeg BVP-a M-80A je drastično izmenjena dodavanjem novog sloja zaštite čeono i antikumulativne zaštite bočno. Zvanični podaci ukazuju da AB1 može da izdrži pogodak zrna kalibra 30 milimetara čeono, 14,5 milimetara bočno i 7,62 milimetara sa zadnje i gornje strane.

Povećan je prostor za ukrcano odeljenje pa sada, osim tri člana posade, u BVP može da stane devet pešadinaca, umesto dosadašnjih sedam. Umesto dvoje odvojenih vrata, sa leve i desne strane, na istom mestu (pozadi) postavljena je rampa za ukrcavanje i iskrcavanje koja se pokreće hidraulički.

Postoji plan da se snaga motora poveća sa 235 kW na 272 kW, što je posledica činjenice da je značajno uvećana i borbena masa vozila.

Vojska Srbija u četiri brigade KoV ima po formaciji ukupno osam bataljona sa po 40 BVP M-80A i to je osnovno i najbrojnije vozilo pešadijskih jedinica.

U ovom momentu plan je da iz Čačka do trećeg kvartala iduće godine stigne 26 BVP-ova modernizovanih na standard AB1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading