MUP izdao UPUTSTVO za preživljavanje zemljotresa - OVO morate znati!

Autor:

Vesti

07.12.2023

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uputstva za postupanje tokom zemljotresa

MUP izdao UPUTSTVO za preživljavanje zemljotresa - OVO morate znati!

Foto: pixabay.com

"MUP upozorava građane da ostanu mirni i prisebni i da ne dozvole da ih obuzme panika. Važno je biti upućen u postupanje tokom zemljotresa, jer su neki od njih samo početni potresi, a može uslediti i jači potres", poručuje Ministarstvo unutrašnjih poslova.



Postupanje unutar kuće



Prema smernicama MUP-a, u slučaju zemljotresa preporučuje se pronalaženje skloništa na sigurnim mestima u kući, kao što su dovratnici, noseći zidovi i prostor ispod stola.

Važno je udaljiti se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, izbegavati izlazak na terasu ili balkon. Takođe, odmah treba isključiti sve izvore električne energije, gasa i vode.


Postupanje na otvorenom prostoru



Ukoliko se nalazite na otvorenom prostoru, važno je izbegavati područja blizu ulične rasvete, električnih kablova i zgrada. Takođe, treba obratiti pažnju na potencijalno opasne objekte koji bi mogli pasti na vas, kao što su dimnjaci, delovi crepa s krova, slomljeno prozorsko staklo i slično.



Postupanje pod ruševinama



Ukoliko se zateknete pod ruševinama, ključno je izbegavati paljenje šibica i ne pomerati se. Prekrijte usta maramicom ili tkaninom i pokušajte udariti o cev ili zid kako bi spasilački timovi imali bolje šanse da vas lociraju.


Postupanje u vozilu u pokretu



Kada se nađete u vozilu tokom zemljotresa, preporučuje se zaustavljanje, ukoliko uslovi u saobraćaju to omogućavaju. Odmaknite se od potencijalno opasnih mesta kao što su zgrade, drveće, nadvožnjaci ili električni kablovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading