OGLASIO SE SEIZMOLOŠKI ZAVOD: Evo koliko je stvarno bio jak zemljotres kod Petrovca na Mlavi!

Autor:

Vesti

07.12.2023

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva zemljotresa pogodila su Srbiju ovog jutra.

OGLASIO SE SEIZMOLOŠKI ZAVOD: Evo koliko je stvarno bio jak zemljotres kod Petrovca na Mlavi!

Foto: Shutterstock

Republički seizmološki zavod je, nakon ponovne analize podataka, obavestio javnost da je zemljotres koji se dogodio jutros u 4:45 u regionu Petrovca na Mlavi, udaljen 12 kilometara jugoistočno od tog mesta, imao magnitudu od 4,0 prema Rihterovoj skali, prema informacijama dobijenim od strane Republičkog seizmološkog zavoda, prenosi Tanjug.

Inicijalno je zabeležena magnituda od 4,1 Rihtera, ali konačna vrednost je utvrđena nakon dodatne obrade podataka koja je uključivala i informacije sa još jedne lokalne merne stanice.

Slabiji potresi tokom prethodnih dana su prethodili zemljotresu, a nakon njega se desio još jedan u 5:03, koji je automatski zabeležen sa jačinom od 2,4 Rihtera.

Prema izjavama Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ), teorijski intenzitet u epicentru se procenjuje na V-VI stepena Merkalijeve skale, pri čemu zemljotresi ovakvog intenziteta mogu prouzrokovati manja oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Republika

Foto: pixabay.com

Zemljotres u Srbiji

"Ljuljao se krevet"

Nadica živi sa porodicom u Ćovdinu i kaže da je potres u 4.45 sati bio jači nego onaj koji je pogodio u nedelju ovaj kraj.

- Ovaj nas je uhvatio na spavanju. Krevet je počeo da se ljulja, izleteli smo napolje - govori ona za Telegraf.

Nadica je istakla da je jutrošnji potres trajao duže i osetio se dosta jače nego pre nekoliko dana.

- Bogami, nije svejedno. Nadamo se da neće više da pogađa naš kraj - dodaje ona.

Podsećamo, zemljotres je juče pogodio Markovac. Kako se navodi na sajtu Seizmološkog zavoda zemljotres se dogodio tri minuta iza ponoći u Markovcu. Epicentar je kao i u ponedeljak bio u mestu Šetonje, nedaleko od Ćovdina u kojem je epicentar jačeg zemljotresa bio prethodnog vikenda. Bio je jačine 1,8 stepeni po Rihteru, a na dubini od 13 kilometara.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading