ZOKA RESAVKA: Ministarka energetike prosipa pamet i deli lekcije, a prepisuje od Makedonaca

Autor:

Vesti

20.08.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva dana posle vlade u Skoplju najavila mere štednje energije.

ZOKA RESAVKA: Ministarka energetike prosipa pamet i deli lekcije, a prepisuje od Makedonaca

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ministarka energetike voli da se okiti skupocenim nakitom čija vrednost daleko prevazilazi njena primanja, o čemu je Republika više puta pisala, ali, izgleda, i tuđom pameću! Tako je Zorana Mihajlović počela da deli lekcije kako će u svetlu energetske krize koja drma svet i naši građani i privreda morati da prištede.

STEZANJE KAIŠA

- Potrebno je da svi, građani, privreda i država, budemo racionalniji u potrošnji energije, a ministarstvo će uskoro predložiti potencijalne mogućnosti za smanjenje potrošnje i mere štednje - navela je ona.

Zanimljivo da su pre samo dva dana vlasti u Skoplju donele odluku o merama štednje struje koje bi trebalo da smanje potrošnju oko 15 odsto i one će biti primenjivane počev od 1. septembra. Neke od mera su gašenje dekorativne rasvete na javnim zgradama i spomenicima kulture, paljenje klima-uređaja samo na temperaturi iznad 27 stepeni i grejanje na nižoj od 20. One se, pre svega, odnose na državne institucije, dok su mere za domaćinstva još rigoroznije, pa se tako preporučuje da se bojler pali samo kada postoji potreba za toplom vodom, kao i racionalnija upotreba grejnih tela, sijalica, izolacija... Slične najave stižu i iz Hrvatske.

Tako se i naša ministarka energetike i najnovija zvezda opozicionih medija odjednom dosetila da i mi uradimo istu stvar ili, bolje reći, primenila resavsku školu Stefana Lazarevića i prekopirala Makedonce, koji su izašli sa konkretnim merama, te ne bi trebalo da nas začudi ukoliko za nekoliko dana i Mihajlovićeva izađe s istim tim ili makar sličnim predlozima. Navela je i kako se od decembra prošle godine, kada smo imali problema, ili, bolje reći potpuni haos sa EPS, zbog čega su je mnogi pozvali da podnese ostavku, spremaju za predstojeću zimu i rade sve da bi obezbedili dovoljne količine energenata. Zbog toga je, kada je čula šta su uradili Makedonci, brže-bolje požurila da i ona uradi istu stvar da joj ne bi opet spočitavali da je opet napravila propuste.

USKORO PREDLOG

U odgovoru našem listu Mihajlovićeva tvrdi da nije reč o prepisivanju i da je svaka zemlja posebna.

- Srbija već utiče na štednju tako što daje subvencije za zamenu stolarije, prozore, vrata, kotlove, solarne panele... ali moramo da vidimo kako da svi zajedno vodimo računa o tome kako trošimo energiju. Nije to smišljanje, već se na radnoj grupi za sigurnost snabdevanja, čiji su članovi ne samo ministarstvo energetike već i preduzeća i druge institucije, razgovara o tome da se predlože načini kako da štedimo energiju. To svakako ne podrazumeva restrikcije. Okvir predloga bi mogao biti spreman u narednih od sedam do deset dana - kaže Mihajlovićeva.

Za sedam dana obrnula ploču

Da ministarka izgleda baš i ne barata znanjem kojim voli da se hvali, pokazuje i nedavni gaf koji je napravila. Naime. ona je sredinom jula izjavila da će cena struje morati da se poveća, da je to mišljenje i Fiskalnog saveta i da je procena da će to biti između 15-20 odsto da bi posle nekoliko dana izjavila da mora da poskupi do 10 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Doktor

20.08.2022 06:47

Zorka je stamota za resor ministarstva koji vodi! Za nju niko nikada nije glasao iz SNS a! A njena strucnost. pogledati njen doktorat i sve ce biti jasno!

Simo

20.08.2022 10:45

Ona nema pojma o svom poslu.