''ĐENERALE, NEK JE TVOJOJ MAJCI HVALA''! Predsednik Vučić u Kruševcu: Svečano otkriven spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću! (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.03.2022

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću u Kruševcu.

''ĐENERALE, NEK JE TVOJOJ MAJCI HVALA''! Predsednik Vučić u Kruševcu: Svečano otkriven spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću! (VIDEO)

Foto: printscreen

- Hvala vam što ste danas došli u Lazarev grad, na Bagdali, došli da otkrijemo spomenik junaku koji je štitio našu decu, naše ognjište i što pokazujemo da umemo da ne zaboravimo najbolje među nama. Naša obaveza je da negujemo sećane na velike ljude koji su zadužili Srbiju. Đeneral Veljko je i gradio i brano. Sudbina je htela da spomenik bude na stostinu metara od kuće njegove porodice. Posle mnogo godina, decenija, Srbija je počela da pamti, da se seća i Srbija više nikada neće da zaboravčlja svoje junake - rekao je predsednik Srbije.

Republika

Foto: printscreen

 

 

Vučić će, takođe, položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, saopštila je pres služba predsednika.

Republika

Foto: printscreen

 

 

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, potpukovnik Veljko Radenoviću posthumno je odlikovan ove godine povodom Dana državnosti.

Republika

Foto: printscreen

 

 

Kako je tom prilikom naveo MUP, jedan je od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Za vreme sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

"Đeneral" Veljko Radenović

Godine 1998. Orahovac je oslobođen zahvaljujući oficiru srpske policije Veljku Radenoviću, u narodu poznatiji kao Đeneral. Komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja srpskih snaga 1999. godine. Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine kada su šiptarski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću lično se istakao u odbrani i oslobađanju talaca od terorista. Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zorana

24.03.2022 12:17

Veliki heroj! Hvala za sve!

Nada

24.03.2022 12:28

Heroji uvek ostaju u našem sećanju. Takvi ljudi ne mogu i ne smeju da se zaborave.

Mina

24.03.2022 17:14

Српске мајке су рађале и рађају хероје! Хвала им на томе!