ZLATNA KOKA U SRPSKIM RUKAMA, DRŽAVA VRAĆA NIS? Na pomolu šok scenario, SRBIJA RAZMATRA SVE ALTERNATIVE!

Autor:

Vesti

04.03.2022

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sankcije prema ruskim firmama, iako Srbija ne učestvuje u njima, mogle bi da budu šansa da povratimo ono što su zvali "zlatnom kokom" države - Naftnu industriju Srbije, koja je budzašto prodata u vreme prethodne vlasti.

ZLATNA KOKA U SRPSKIM RUKAMA, DRŽAVA VRAĆA NIS? Na pomolu šok scenario, SRBIJA RAZMATRA SVE ALTERNATIVE!

Foto: Tanjug/AP/NIS

Ruski "Gasprom", odnosno NIS, na udaru je restriktivnih mera u Rumuniji i Bugarskoj (benzinske stanice, bušotine nafte), u kojima posluje preko firme "NIS petrol", a pitanje je vremena kada će se isto desiti u BiH, gde su takođe aktivni. U

koliko im se ograniči poslovanje, što bi za posledicu imalo ogromne gubitke, pitanje je koliko će Rusi imati interes da ostanu. Država je svesna ovoga i već se razmišlja o scenariju ako odluče da se povuku, kao što je to bilo u slučaju Sberbanke u nekoliko zemalja okruženja, otkriva izvor blizak državnom vrhu.

Savić: NIS nema razloga da ode

Ljubodrag Savić, profesor ekonomskog fakulteta, s druge strane, potpuno odbacuje ovakav scenario i smatra da je NIS u Srbiji siguran.

- Ne verujem da je NIS u bezizlaznoj situaciji. Tačno je da je nekih sedam ruskih banaka isključeno iz SWIFT sistema, ali drugačije su sankcije prema nafti i gasu jer kada bi ti uradili onda bi cela Evropa stala, a njoj je u interesu da ima dovoljno gasa i nafte. Namera je da unište rusku privredu, ali samo tamo gde to neće istovremeno neće uništiti zapadnu privredu. Što se tiče nafte i gasa imali bi više štete nego Rusi. Zbog toga mislim da će istu sudbinu deliti i NIS jer će Rusi onda imati mogućnost da ograniči količinu, poveća cenu... Zasad mislim da je NIS u Srbiji siguran i da oni sami nemaju razloga da razmišljaju o povlačenju.

- Ukoliko ne mogu da funkcionišu kao ruska firma, kompanija bi trpela, a to ne bi odgovaralo ni njima, a ni nama. Biće u okruženju svih koji su uveli sankcije. Pritom, oni ne bi izgubili ništa jer su svoje ulaganje na koje su se obavezali odavno naplatili. Ovo se sad vidi kao šansa da to važno preduzeće koje smo olako predali u tuđe ruke povratimo. Pratimo razvoj situacije - kaže naš sagovornik.

STVORITI ALTERNATIVE

Podsetimo, "Gasprom" je 2008. kupio Naftnu industriju Srbije (NIS), s tim da je našoj državi ostao udeo od 49 odsto, zbog čega se u budžet svake godine slije dosta novca od dividende.

Republika

Foto: google.com/maps/prinscreen

 

 

Milan Kovačević, stručnjak za strana ulaganja, ocenjuje da je od nacionalizacije NIS važnije stvoriti alternativne puteve snabdevanja.

Brnabićeva: Ruske kompanije sigurne u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić poručila je da Srbija ruskim kompanijama u našoj zemlji neće ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu. Ona je na pitanje novinara da li se razmatra da neko srpsko preduzeće preuzme još neku rusku firmu, kao što je AIK banka preuzela Sberbanku u Srbiji, rekla da se trenutno ne razmatra nijedan drugi scenario.

- Naša pozicija je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti, a to je da priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Ali i da nije u našem viltanom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju - kategorična je šefica Vlade.

Ona je dodala da se nada da će diplomatija ipak pobediti i da ova situacija neće dugo trajati, te da će ruske kompanije moći nesmetano da rade u Srbiji.

- Ako i mi odlučimo da idemo u EU, onda ćemo morati da uvedemo neke sankcije prema Rusiji. E sad, ni Zapad ne uvodi one sankcije koje ne gode Evropi, a kada je reč o NIS, mi smo u celini povezani s Rusijom. Uzimamo naftu, gas, tako da onda tu ne bi bilo pitanje da li nacionalizovati opet NIS, nego kako uopšte rešiti problem energetike. Važnije je da mi popravimo naš položaj. Kod nas je rasprostranjeno mišljenje da nema nikakve alternative što se tiče snabdevanja ruskim gasom i naftom, ali to nije tako. I Turska se okrenula protiv Rusije iako preko njih ide drugi naš gasovod. S druge strane, veliko je iznenađenje da gas kroz Ukrajinu u zapadnu Evropu i sada prolazi bez teškoća - kaže Kovačević.

FORMALNO VLASNIŠTVO

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, koji je godinama u naftnom biznisu, ne isključuje mogućnost da se vlasništvo privremeno prebaci na Srbiju da bi se olakšalo poslovanje do smirivanja situacije.

- Moguće je da se napravi neki dodatni aranžman i da se makar formalno prebaci u vlasništvo Srbije da bi se izbegao trošak koji bi nastao i za samu Rusiju i za nas kojima su potrebni ti derivati. Dakle moguće su i neke takve kombinacije, ali ne na način kao što je to u drugim zemljama, da im se oduzme imovina. Naš politički odnos prema Rusiji je i dalje takav da mi ne bismo mogli da primenimo potez koji ne bi bio baš moralan. Takođe, sami Rusi zasad nemaju interes da se povlače odavde. Njima odgovara da ostane makar jedan segment njihovog privrednog delovanje u Evropi, a Srbija je zasad jedina koja obezbeđuje da se, koliko je to moguće, nastavi ta ekonomska saradnja - zaključuje Atanacković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Đuro

04.03.2022 12:01

Država nema ni 30%. a ne 49%. Odavno već

Odgovori 9 14
Jernej Kopitar

04.03.2022 12:36

BRAVO! Glasam za Vučića i ja i cela moja familija i svi prijatelji ako Srbija nacionalizuje NIS od rusije, ZLOČINAC TADIĆ je rusiji POKLONIO NIS za DŽABE a samo smo štetu i pljačku Srbije od toga videli, krajnje je vreme da Vučić ovu tadićevu glupost PONIŠTI!!!

Odgovori 41 21
Dragon

04.03.2022 14:57

@Jernej Kopitar - Nisi ti kopitar. Papkar ti mnogo više pristaje, snsovco!

Odgovori 12 33
Veljko

04.03.2022 16:15

@Dragon - Uhvatiš ti kopitara za kopito da bi te ritn'o.