ZELENI DŽIHAD NAPADA SRBIJU: ENERGETSKI RAT U CELOM SVETU TEK POČINJE

Autor:

Vesti

05.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Insistiranje na gašenju termoelektrana, pa čak i nuklearnih postrojenja, pokrenuće spiralu bez kraja

Republika

Foto: NIS

Ilustracija

 

 

Energetska kriza, koja drma čitavu planetu zbog rekordnog skoka cena gasa, goriva, struje, posledica je, između ostalog, takozvanog zelenog džihada iliti džihada zelene agende. Predvodnici su moćni ekološki pokreti i partije zelenih čiji uticaj jača širom sveta, pred kojima su poklekle vlade mnogih država.

Njihova isključiva ideologija, uz agresivno delovanje, počiva na teoriji o snabdevanju isključivo iz obnovljivih izvora energije poput vetra, uz gašenje nuklearnih postrojenja i termoelektrana. Pokazalo se, međutim, da ti obnovljivi izvori energije ne mogu da zamene tradicionalne, kao što su gas i ugalj. Srbija je to, na sreću, razumela, pa su i naši problemi mnogo manji od onih u drugim zemljama...

Na delu je opsesija prirodom, objašnjava za naš list politikolog Zoran Ćirjaković.

- Čak i Fajnenšel tajms, omiljeni mejnstrim časopis finansijske elite, upozorava da je fetišizam prirode najubitačnija moderna ideologija, opasnija od fašizma, komunizma. Zasniva se na opsesiji prirodom, tzv. obnovljivim izvorima energije, vetru, bio-gorivima, a zabrani rada nuklearnih postrojenja i termoelektrana. Jer, kažu oni, ugalj zagađuje okolinu. Međutim, ne postoji valjana alternativa. Forsiraju te tzv. farme na vetar, ali na planeti nema dovoljno vetra za proizvodnju tolike količine energenata. Nema ni baterija za skladištenje takve energije - precizira Ćirjaković.

Energetska kriza, koja je tek počela, upozorava on, može ugroziti egzistenciju siromašnijih država, imati kataklizmatične posledice:

- Nemačka ima dugu tradiciju i snažnu vezu sa zelenim pokretima. Ne čudi što tamo imaju jak uticaj i nemačke partije veruju da će izgubiti izbore ako ne uvaže zahteve tih pokreta, čije se delovanje graniči sa ludilom. To je ekološko bezumlje. Problem je što Berlin diktira trendove i drugim zemljama.

U takvim globalnim okolnostima, smatra Ćirjaković, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično se snalazi i opredeljuje za više raznovrsnih izvora energije, insistirajući i na saradnji s državama van EU.

Iznuđeni potezi nekih evropskih zemalja


 - Poljska odbija da zatvara rudnike uglja
- Nemačka povećava proizvodnju struje iz uglja 36 odsto
- Italija i Španija se bore sa ogromnim skokom cena od preko 30 odsto za domaćinstva
- Energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države

Vučić je, inače, pre dva meseca upozorio da posle političkog džihada vladavine prava, u kojem nekome kažete da nešto nije ispunio i onda imate pravo na svaku vrstu političkih i ekonomskih sankcija bilo gde u svetu, sad kreće novi džihad - džihad zelene agende.

- Srbija će nastaviti da ulaže u obnovljive izvore struje, ali nisam spreman da, kao Crna Gora, kažem da ćemo do 2030. da zatvorimo termoelektrane. Neću da se dodvoravam nikom u svetu i uništim svoju zemlju, a vi idite i recite ljudima u Kolubari, ima ih 6.000, da će da ostanu bez posla i da ćemo struju da plaćamo milijardu evra više godišnje. Moramo da brinemo o čistom vazduhu, planinama, rekama, kao i o tome da imamo dovoljno električne energije - poručio je Vučić.

Vučić: Sa Rusima, ali i Amerima, Mađarima...

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Aleksandar Vučić

 

 
Srbija je obezbedila dovoljne količine gasa. Od 1. oktobra, naime, ruski "Gasprom" počeo je da isporučuje gas Mađarskoj kroz gasovod "Turski tok" preko naše zemlje. Mi danas kupujemo gas po ceni četiri puta nižoj nego što je na berzi. I zato su predstojeći pregovori za novi gasni aranžman sa "Gaspromom" važni:

- Teški pregovori nas očekuju s Rusima narednih dana. Da napravimo 15-godišnji ugovor sa Moskvom. Cena je pakao. Moliću Putina, Borisova (zamenik premijera Jurij Borisov, koji danas i sutra boravi u Srbiji, prim. aut.) i Lavrova da nam pomognu da bude normalna cena. Moramo da pronađemo način da držimo cenu i za gas i za struju. Da budemo potpuno sigurni. Amerikanci su zainteresovani da rade sa nama Đerdap 3, Mađari da gradimo Bistricu - kazao je Vučić.

 Baš zato, kako je pisao Srpski telegraf juče, Srbija ima dovoljno gasa i struje, dok širom Evrope kubure s ovim energentima. I tek će kad dođe zima...

 

Grčić: Mi smo energetski nezavisni

Republika

Foto: Privatna arhiva

Milorad Grčić

 

 
Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, poručio je da građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata:

- Sistem EPS je na vreme pripremljen za zimsku sezonu. Aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo svoje resurse za proizvodnju struje, bili bismo na kolenima, a građani i privreda u mraku. Zahvaljujući EPS termo i hidro elektranama, Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država - istakao je Grčić.

 

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading