GRAD ZAJEČAR DA HITNO USPOSTAVI USLUGU LIČNOG PRATIOCA ZA DECU! Zaštitnik građana striktan!

Autor:

Vesti

23.08.2021

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Grada Zaječara da bez odlaganja uspostavi uslugu ličnog pratioca za svu decu sa smetnjama u razvoju u tom gradu kojima je ta usluga neophodna, kao i da ga o postupanju po preporukama obavesti do početka školske 2021/2022 godine.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zoran Pašalić izdao hitnu naredbu čelnicima Zaječara

U postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa pokrenutom po pritužbi hraniteljke deteta sa smetnjama u razvoju, Pašalić je utvrdio da su organi grada Zaječara načinili propust u radu na štetu prava dece sa smetnjama u razvoju na dodatnu pomoć i podršku u obrazovanju jer ni prošle ni prvih meseci ove godine nisu uspostavili uslugu ličnog pratioca za svu deci sa smetnjama u razvoju u tom gradu.

Zaštitnik građana je utvrdio i da je Gradska uprava grada Zaječara načinila propust u radu na štetu prava deteta sa smetnjama u razvoju na dodatnu pomoć i podršku u obrazovanju tako što mu nije obezbedila uslugu ličnog pratioca i pored mišljenja Interresorne komisije tog grada.

Gradska uprava Zaječara je u izjašnjenju Zaštitniku građana navela da je izbijanje pandemije izazvane virusom kovid-19 otežalo proceduru stvaranja preduslova za pružanje usluge lični pratilac deteta, da je stvorilo druge prioritete u radu i da se prema mišljenju relevantnih faktora tog grada ne preporučuje uvođenje nove usluge u trenutku dok je javno zdravlje ugroženo.

Zaštitnik građana ističe da organi jedinica lokalne samouprave i svi drugi organi, ustanove i službe imaju, prema Konvenciji o pravima deteta, Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, zakonu i podzakonskim propisima, utvrđenu obavezu da detetu sa smetnjama u razvoju pruže pomoć i podršku u svakodnevnom životu, a posebno u obrazovnom procesu. 

Kvalitetno obrazovanje deteta ne sme zavisiti od nedostataka ili propusta u radu gradskih organa, a organi uprave su dužni da blagovremeno, efikasno i u potpunosti preduzimaju sve radnje i aktivnosti propisane zakonom kako bi se deci obezbedili ostvarivanje prava na različite usluge, mere i oblike pomoći i podrške u obrazovanju, naglašava Zaštitnik građana

Zaštitnik građana ističe i da postojeća epidemija ne sme biti izgovor za ne preduzimanje radnji za obezbeđivanje podrške u obrazovanju detetu sa smetnjama u razvoju jer se prava deteta ne mogu ograničavati, kao i zbog toga što je reč o najranjivijoj i najosetljivijoj kategoriji koju neblagovremeno postupanje i štetne posledice pogađaju teže nego ostale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading