OTKRIVAMO: O ovome će pričati Vučić sa Putinom i Đinpingom!

Autor:

Vesti

24.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas je u višednevnoj poseti Kini, gde učestvuje na Drugom forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, a tom prilikom sastaće se sa predsednicima Kine Si Đinpingom i Rusije Vladimirom Putinom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas je u višednevnoj poseti Kini, gde učestvuje na Drugom forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, a tom prilikom sastaće se sa predsednicima Kine Si Đinpingom i Rusije Vladimirom Putinom. Stručnjaci smatraju da će razgovori sa liderima vodećih svetskih sila tik pred Vučićev odlazak u Berlin znatno popraviti našu poziciju u pregovorima po pitanju Kosova.

Odmah nakon posete Kini i odvojenih sastanaka sa Putinom i Đinpingom, Vučić odlazi u Berlin na Samit koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a kome će prisustvovati i kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i albanski premijer i šef diplomatije, Edi Rama i Iljir Meta.

Kinezi nam grade metro

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisaće sa konzorcijumom kineske kompanije "Pauer konstrakšen kompani of Čajna" i azerbejdžanskog "Azvirta" Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro". Prethodno je Vlada Srbije juče usvojila tekst Memoranduma o razumevanju između Srbije, grada Beograda i kompanije "Power Construction Corporation of Čajna", "Limited", "NR Kina" o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".

OTVORENA LINIJA

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da će ovo svakako obezbediti bolju poziciju Srbije.

- Sastanci sa Putinom, Đinpingom, Merkelovom i Makronom daće dodatni impuls dobrim međunarodnim odnosima i popraviće poziciju Srbije - smatra Dačić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenjuje da su ovi susreti Vučića sa Putinom i Đinpingom od izuzetnog značaja za našu zemlju.

- Važno je da predsednik Vučić drži otvorenu liniju na najvišem nivou sa najvažnijim predstavnicima država koje utiču na oblikovanje globalne, ali i regionalne politike, posebno imajući u vidu okolnosti koje utiču na pitanja od našeg interesa i našeg budućeg pozicioniranja u odnosu na regionalnu i širu međunarodnu politiku. Ovi susreti govore o odgovornoj i balansiranoj međunarodnoj poziciji Srbije i svakako o ugledu koji naša zemlja i narod uživaju - navela je Joksimovićeva za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić

NAJVAŽNIJA TEMA

Karijerni diplomata Zoran Milivojević mišljenja je da su predstojeći susreti sa predsednicima Rusije i Kine značajniji jer će se govoriti i o Kosovu, što je za nas, kako ističe, izuzetno važna tema.

- Po svoj prilici, Vučić će dobiti podršku i Kine i Rusije za stav Srbije u zaštiti državnih i nacionalnih interesa oko KiM. To je ovog puta posebno važno zato što on posle toga ide u Berlin, a Srbija je izložena pritiscima da se obnovi dijalog u uslovima koji su za Srbiju nepovoljni. Zapad stalno obećava da će izvršiti pritisak na Albance da ukinu takse, ali ništa se ne događa. To su uslovi pod kojima Srbija nije spremna da obnovi dijalog. Ovog puta će Vučić otići u Berlin sa podrškom dve ključne velike sile koje su stalni članovi Saveta bezbednosti bez kojih se kosovsko pitanje ne može rešiti - kaže Milivojević.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jadranka Joksimović

Mali: Potpis na više od 10 sporazuma

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će više od 10 sporazuma biti potpisano tokom posete predsednika Srbije Kini, a kako je najavio forum u Kini, biće prilika za ugovaranje novih investicija i projekata. Prema njegovim rečima, između ostalog, biće potpisan Sporazum o rekonstrukciji pruge Beograd-Niš-Preševo, a u planu je da se potpiše i Ugovor o izgradnji Sektora C obilaznice oko Beograda, kao i finansijski aranžman o završetku auto-puta Preljina-Požega, dakle, nastavak Koridora 11, te ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči, koji će biti najveći industrijski kineski park u Evropi, sa više od 10.000 zaposlenih.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Djape ja

24.04.2019 06:41

Kina nam je od uvek bila prijatelj,i ne sumljamo u njenu podrsku na bilo kom nivou

star

24.04.2019 06:43

Razgovori koji će obaviti naš predsednik sa liderima vodećih svetskih sila tik pred njegov odlazak u Berlin svakako će popraviti našu poziciju u pregovorima po pitanju Kosova.

Daliborka

24.04.2019 06:44

Ovo je najveci diplomatski dogadjaj u Kini.Nadamo se pozitivnom ishodu.

Maki

24.04.2019 06:47

Koliko nas Kinezi poštuju vidi se po svečanom dočeku koji su nam priredili!!!