ŠPANIJA UZ SRBIJU! A evo kako su glasali ostali članovi PS Saveta Evrope o prijemu takozvanog Kosova!

Autor:

Vesti

16.04.2024

23:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

ŠPANIJA UZ SRBIJU! A evo kako su glasali ostali članovi PS Saveta Evrope o prijemu takozvanog Kosova!

Foto: Printskrin/Youtube/MRCN produkcija

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je večeras nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovo odobri da postane član Saveta Evrope. 

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Ovo je detaljan pregled glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u vezi sa članstvom Kosova u ovoj organizaciji:

Ukupno je bilo 131 glas "za" članstvo Kosova.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za Kosovo. Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac. Takođe, protiv su bila i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hercegovine. To je ukupno 29 protiv.

Bilo je 11 uzdržanih, uključujući predstavnike Crne Gore, Italije, Moldavije i Nemačke.

Četiri predstavnika Grčke glasala su za članstvo Kosova, iako Grčka ne priznaje Kosovo.

Rumunija nije poslala delegaciju na glasanje, osim jednog predstavnika koji je podržao Prištinu

Jermenija takođe nije glasala, a ni ona ni Rumunija ne priznaju Kosovo.

Preporuka za prijem sada će biti upućena Komitetu ministara spoljnih poslova, koji će doneti konačnu odluku dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju na sastanku koji će biti održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading