"RAZMENILI SMO MIŠLJENJA O RAZNIM PITANJIMA" Vučić se u Briselu sastao sa Makronom: Informisao sam ga o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.03.2024

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu.

"RAZMENILI SMO MIŠLJENJA O RAZNIM PITANJIMA" Vučić se u Briselu sastao sa Makronom: Informisao sam ga o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji! (FOTO)

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Briselu

Čim je video Vučića, Makron mu je prišao, srdačno su se pozdravili i izljubili. Potom je Makron seo do Vučića i dugo su prijateljski razgovarali.

- Srdačan susret sa @emmanuelmacron sa kojim sam razmenio mišljenja o brojnim važnim pitanjima, kao i o daljem snaženju partnerskih odnosa Srbije i Francuske. 

 

Informisao sam ga o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji, kao i o sve većim pritiscima na srpski narod koji je doveden u izuzetno težak položaj nakon najnovijih poteza Prištine - napisao je Vučić na Instagramu. 

 

VUČIĆEVO OBRAĆANJE U BRISELU:

Predsednik je u obraćanju istakao da imamo tri problema.

- Hvala na gostoprimstvu, dragi prijatelji. Ne možemo mnogo naučiti od Srbije po ovim pitanjima jer nakon raspada Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje i budućnost celog evropskog kontinenta. Svi smo spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima, o budućnosti ali ne znamo kako da ih sprovedemo - rekao je predsednik Srbije.

- Rekli smo sebi da moramo da bar udvostručimo proizvodnju naoružanja, moramo da poboljšamo rast koji, kada govorimo o evropskom kontinentu, te stope rasta su tako male i ne znam kako ćemo moći da podstičemo veće stope rasta ili ovaj tip proizvodenje, da dođemo do većeg broja malih modularnih reaktora. Imamo tri problema. Prvi problem je da u Srbiji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo nabaviti to znanje, te ljude. Druga stvar je kako ćemo finansirati ove projekte. Mogu vam, reći da smo zainteresovani da dobijemo barem 4 mala modularna reagtora koji će zameniti 250 megavata. To je oko 8 milijardi evra. Moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU. Treća stvar je da će nam uvek biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. Moraćemo da promenimo naš zakonodavni okvir - rekao je Vučić.

- Zaista verujem da je ovo veoma korisno i želeo bih da dobijem dosta podrške, naročito znanja za moju zemlju i tražiću od naših domaćina da nam pruže podršku - rekao je Vučić i pozvao Grosija da bude gost naše zemlje.

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati i da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

- Danas je važno da mi razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina i značaj koji se pridaje ovom samitu nama ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da to pojednostavimo - bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila, rekao je Vučić.

 

 

On je ukazao i na sve veći značaj zelene energije.

- Naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja otkrivki uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, da ćemo morati istovremeno da menjamo naše navike, ali da ćemo morati i da dovodimo ljude naše iz inostranstva, jer nemamo dovoljno broj stručnih ljudi, rekao je Vučić.

On je naglasio da ćemo morati da obezbedimo značajne finansijske sredstva u budućnosti, da bismo sve to mogli da napravimo.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

- Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas - rekao je predsednik Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (43)

Loading
Dunja

21.03.2024 11:56

Ovo je pokazatelj koliko svi poštuju predsednika Vučića.

Dijana

21.03.2024 12:00

Prijateljski odnos koji imaju nasa zemlja i Francuska je od velikog znacaja za obe zemlje.

Dunja

21.03.2024 12:02

Vučić svuda i u svakom trenutku, misli na Srbiju i ljude koji žive na Kosmetu.

Ivan

21.03.2024 12:02

Potrebno je svima predociti sta se stvarno desava na KiM.