VUČIĆ DANAS U BRISELU: Prvi samit o nuklearnoj energiji, okupiće se delgacije iz 30 zemalja

Autor:

Vesti

21.03.2024

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

VUČIĆ DANAS U BRISELU: Prvi samit o nuklearnoj energiji, okupiće se delgacije iz 30 zemalja

Foto: ATAImages

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, biće održan danas u Briselu, a učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

- Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas - rekao je predsednik Vučić.

Samitom će kopredsedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro.

- Samit o nuklearnoj energiji biće prilika za sve lidere koji učestvuju da podele svoje stavove o ulozi koju nuklearna tehnologija mora da igra i koju će igrati u narednim godinama, u ispunjavanju ciljeva dekarbonizacije koje smo zajednički postavili - rekao je uoči samita premijer Belgije Aleksandar de Kro.

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (26)

Loading
Maja

21.03.2024 07:01

Nadamo se dobrim vestima iz Brisela.

Milica

21.03.2024 07:02

Ovo je još jedan dokaz da se Srbija otvara prema svetu i gradi konstruktivne odnose pod vođstvom Vučića.

Ranko

21.03.2024 07:02

To je velika čast.

Sara

21.03.2024 07:03

Vučić svuda gde prisustvuje, uvek brani i štiti državne interese.