MISIJA ODIHR U BEOGRADU BIĆE PRVA NA LOKALNIM IZBORIMA U SVETU! Premijerka Brnabić o preporukama: Već smo ispunili dve!

Autor:

Vesti

09.03.2024

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misija ODIHR-a uputila je pozitivno pismo.

MISIJA ODIHR U BEOGRADU BIĆE PRVA NA LOKALNIM IZBORIMA U SVETU! Premijerka Brnabić o preporukama: Već smo ispunili dve!

Foto: Branimir Jovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će misija ODIHR-a na beogradskim izborima, za koju je Vlada uputila pozivno pismo, biti prva ODIHR-ova posmatračka misija za bilo koje lokalne izbore na svetu.

Brnabić je, gostujući na TV Prva, rekla da je ODIHR-u upućeno pozivno pismo da na beogradske izbore pošalje posmatračku misiju, kao i da je ODIHR-u poslato pozivno pismo da u Srbiju pošalju nekog eksperta samo za birački spisak i da se u skladu sa najboljim međunarodnim normama vidi šta još može da se uradi da birački spisak bude još transparentniji.

Navela je da su već ispunjene dve preporuke ODIHR-a od kojih je prva preporuka broj 13. iz finalnog izveštaja ovog tela kojom se kaže da svi javni prostori moraju da budu otvoreni za sve političke aktere.

Prema njenim rečima, ova preporuka je doneta zato što je, navodno, bilo slučajeva da je neko želeo da iznajmi neku prostoriju, javni prostor, pa mu je bila uskraćena ta mogućnost.

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je 7. marta formiralo tim u samom Ministarstvu kome svaki politički akter može da se javi potpuno transparentno i da kaže da je hteo da ima događaj u ovoj i onoj mesnoj zajednici ili domu kulture a da mu nije dozvoljeno i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će odmah reagovati, tako da je to otklonjeno - rekla je Brnabić.

Navela je da je druga preporuka broj 23. iz finalnog izveštaja ODIHR-a, kojom bi trebalo da se spreči čekanje u redovima za glasanje.

- Poenta je da se smanje određena biračka mesta, odnosno da se podele na dva ili tri. Ministarstvo za državnu upravu je dalo preporuku svim lokalnim izbornim komisijama da se podele ona biračka mesta koja imaju više od 1.800 birača - ukazala je Brnabić.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Ana

09.03.2024 11:01

Srbija poslala poziv ODIHR-u da budu posmatraci na lokalnim izborima kako bi sami na licu mesta bili svedoci i utvrdili ispravnost i relevantnost izbornog procesa.

Trajan

09.03.2024 11:03

Srbija podiže standarde u smislu dobrih izbornih uslova.

Ena

09.03.2024 11:03

Sve preporuke ODIHR-a Vlada i Skupština Srbije će da ispune, a onda će Vučić još ubedljivije da pobedi na izborima.

Das

09.03.2024 11:05

Vucic je previse popustljiv. Zasto u Srbiji ODIHR. Zato sto placu gubitnici.