FINANSIJSKE MERE U 2023. I 2024. GODINI SU OSETILI SVI U SRBIJI! Predsednik Vučić i država godinama pomažu građane, a evo šta nas TEK OČEKUJE - ONI SU PRVI U REDU ZA ISPLATU

Autor: D.B.

Vesti

17.01.2024

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije različitih dobi, u proteklih nekoliko godina osetili su veliki finansijski boljitak.

FINANSIJSKE MERE U 2023. I 2024. GODINI SU OSETILI SVI U SRBIJI! Predsednik Vučić i država godinama pomažu građane, a evo šta nas TEK OČEKUJE - ONI SU PRVI U REDU ZA ISPLATU

Foto: Shutterstock, Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i država Srbija, u proteklih nekoliko godina, obezbedili su brojne finansijske mere koje podrazumevaju bonuse, naknade, povećanja, vaučere i brojne olakšice građanima Srbije, različitih dobi. 

Podsetimo, od perioda korone, država organizuje brojne akcije, koje uključuju finansijsku pomoć našim građanima, pa je tako od prvog januara 2024. godine došlo do brojnih promena, kako na računima, tako i u budžetima porodica širom Srbije. 

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Aleksandar Vučić

 

Predstavljamo deo finansijskih mera za građane Srbije u 2023. godini, zajedno sa 2024. godinom: 

POMOĆ DRŽAVE ZA SREDNJOŠKOLCE

U novembru mesecu, organizovana je pomoć za svakog srednjoškolca u našoj zemlji. Svaki srednjoškolac je dobio 10.000 dinara, a novac koji im je država poklonila, dobijao se preko majki, očeva, ili staratelja. 

Republika

Foto: Promo foto

Studenti

 

Ovo je bila dobra mera pred praznike, kako je rekao predsednik, posebno zbog činjenice da su roditelji decu mogli da obraduju poklonima. 

POMOĆ DRŽAVE ZA STUDENTE

Podsetimo, prijave za studentske kartice počele su 13. novembra, prilikom čega se prijavilo preko 100.000 studenata koji su pomenute kartice dobili 1. januara 2024. godine, sa brojnim pogodnostima koje će im olakšati život i studiranje.

Studenti su u sklopu programa dobili i tekuće račune u banci "Poštanska štedionica",gde je na svaku bilo uplaćeno 1.000 dinara.

 

 

POMOĆ PENZIONERIMA I STUDENTIMA ZA VOZNE I AVIO-KARTE

Predsednik Vučić je u novembru mesecu najavio penzionerski popust za najstarije sa karticama, koje im garantuju popust od 30 odsto za vozne, odnosno, 15 odsto za avio-karte. Sa druge strane, studentske kartice počele su sa izdavanjem 1. decembra, i za njih važi 20 odsto popusta za vozne, odnosno 10 odsto za avio-karte "Er Srbije".

POMOĆ DRŽAVE ZA SOCIJALNO UGROŽENE

Oko 221.000 Srba od 1. decembra dobilo je novih 10.000 dinara pomoći države. Naime, ova runda državne pomoći legla je na račune svim korisnicima socijalne pomoći, kao i svim slepim, dementnim, i starijim osobama sa neizlečivim bolestima.

Od oktobra meseca svi korisnici socijalne pomoći primili su isplate na isti datum.

Preciznije 20. oktobra isplaćene su sledeće naknade:

1. Novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade i dodataka za pomoć i negu drugog lica


2.Naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju


3. Dečiji i roditeljski dodatak


4. Naknade zarade, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, nege deteta i posebne nege deteta direktno od strane Ministarstva po novom zakonu


5. Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta direktno od strane Ministarstva po novom zakonu


6. Prava iz boračko invalidske zaštite

POMOĆ DRŽAVE ZA SVE GRAĐANE KOJI IMAJU PROBLEMA SA NEPLAĆENIM RAČUNIMA 

Svi građani koji imaju dug zbog neplaćanja računa od 1. novembra ove godine imaju mogićnost da reprogramiraju isti, i to prema uslovima koji njima odgovaraju. U zavisnosti od broja rata koje izaberu građanima će se obrisati i do 15 odsto glavnog duga.

Foto: Shutterstock

Računi

 

Naime, Grad Beograd i Javno komunalno preduzeće "Infostan tehnologije" od 1. novembra prošle (2023) do 30. aprila iduće godine sprovode novu pomoć države, tj. akciju reprograma duga po najpovoljnijim uslovima za korisnike komunalnih usluga.

Svim građanima pružena je mogućnost da izmire dugovanja dospela do 31. avgusta 2023. godine na više mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga i do 20 odsto, tačnije korisnicima će pored kamate obrisati i deo glavnice, od 5 do 15 odsto.

SMANJENJE RAČUNA ZA STRUJU ZA POSEBNU GRUPU GRAĐANA

Nakon poskupljenja struje za 8 odsto, država je obezbedila mogućnost da se računi za električnu energiju umanje tokom sezone.

Ovi popusti su posebno bili rezervisani za penzionere kojima penzija ne prelazi 21.766,26 dinara, koji će imati pravo da umanje račune i za 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ, Shutterstock

Pošta

 

Pored ovoga, najavljene su još tri vrste popusta:

Domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije tokom ove grejne sezone EPS će odobravati popust od 20 do 40 odsto popusta na mesečni račun, što je više nego prošle zime.

Domaćinstva koja smanje potrošnju za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja, dobiće popust od 20 odsto. Za uštedu od 15 do 20 odsto umanjenje je 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta.


Evo šta tačno piše u novoj Uredbi za popuste za struju i gas

Za domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za 25 do 30 odsto biće popust od 35 odsto, dok će najveći popust od 40 odsto dobiti oni koji smanje potrošnju za više od 30 odsto.

EPS će, uz popust za izmirenje računa na vreme, domaćinstvima obračunati i popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.

PODSTICAJ ZAPOŠLJAVANJA MLADIH U 4 FAZE

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata", koji će biti realizovan kroz četiri faze.

Prva faza je realizovana do 31. oktobra, u kojoj su se prijavljivali poslodavci za učešće u programu. Druga faza je trajala do 24. novembra i bila je namenjena nezaposlenim licima.

Treća faza programa odnosila se na izbor kandidata od strane poslodavaca. 

Četvrta faza, ove pomoći države, realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.

POMOĆ PENZIONERIMA DO KRAJA NOVEMBRA - ALI NE SAMO NJIMA

Pomoć države od 20.000 dinara isplaćena je penzionerima 30. novembra ove godine, u predlogu budžeta za 2024. godinu.

Ova vrsta pomoći države isplaćena je svim korisnicima penzija i privremenih naknada, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci, korisnicima privremene naknade kod PIO Fonda.

Najlepša vest je da će pomoć sledovala automatski i da nije bilo potrebe za posebnom prijavom. 

Pored penzionera, pomoć je stigla i za korisnike penzija i privremenih naknada, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidnoj deci i korisnicima privremene naknade kod Fonda.

POVEĆANJE PENZIJA I STANDARDA ŽIVOTA

Nakon oktobarskog povećanja penzija za 1,65 miliona najstarijih, penzionere je dočekalo još jedno povećanje 1. januara 2024. godine, kada će se prosečna primanja povećati na 45.500 dinara, ili u proseku oko 8.800 dinara više.

Republika

Foto: Shutterstock

Penzioneri

 

Pomenuta povećanja penzija će iznose: 

5,5 odsto od 1. oktobra 2023. (na čeku će se to osetiti u novembru)
14,6 odsto od 1. januara 2024. (na čeku će se to osetiti u februaru)

Pored povećanja penzija, država priprema i novu Strategiju za penzionere u kojoj piše da su ciljevi povećanje svesti o potrebama starih, unapređenje pristupa uslugama, posebno starijima u ruralnim područjima, pristup učenju, sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskih aktivnosti i institucionalne zaštite starijih.

PREDUZETNICAMA BESPOVRATNA SREDSTVA IZ BUDŽETA DRŽAVE

 

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, najavio je u avgustu mesecu da je za podsticanje ženskog preduzetništva namenjeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava iz budžeta.

 

 

POVEĆANJE SUBVENCIJA PČELARIMA I U 2024. GODINI

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, istakla je na 6. Pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana "Otvoreni Balkan", da su pčelari dobijali po 800 dinara po košnici u 2023. godini, a da će se taj iznos u 2024. godini povećati na 1.000 dinara.

Foto: RINA

Pčelar

 

- Vrlo ambiciozan zahtev, nemam ništa protiv, ali moramo biti realni, od sledeće godine dobijaće 1.000 po košnici i to je samo jedna subvencija koja ide iz direktnih davanja. Takođe, drugo ulaganje u opremu, marketing, preradu ili u svoju proizvodnju znate da možete da subvencionišete, odnosno da možete da koristite mere koje je država obezbedila - rekla je Jelena Tanasković.

NOVIH 5.000 VAUČERA ZA ODMOR U SRBIJI

Na šalterima svih Pošta u Srbiji, 15. januara 2024. godine, prvog dana novog ciklusa podele vaučera za odmor u Srbiji, evidentirano je svih 100.000 prijava građana, čime je prijavljivanje korisnika završeno.

Vrednost vaučera za odmor iznosi 5.000 dinara, navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Republika

Foto: Tanjug/ TARA RADOVANOVIĆ

Podela vaučera

 

Nakon konferencije za novinare posle sednice Predsedništva SNS, ministar finansija Siniša Mali je rekao da će Vučić u subotu predstaviti detaljan program koji je u vezi sa 2027. godinom.

"O tome ćemo u subotu i svi će biti obavešteni ne samo o toj vrsti pomoći, nego i svim ostalima koje planiramo kada su građani Srbije u pitanju", rekao je Mali.

POMOĆ ZA RODITELJE I DECU OBOLELU OD RETKIH BOLESTI

Predsednik Aleksandar Vučić je takođe, pre dva dana, tokom prijema predstavnika Udruženja roditelja i dece obolelih od retkih bolesti najavio novu pomoć države. Kako je rekao, i roditelji i deca obolela od retkih bolesti će dodatnu finansijsku pomoć koju će obezbediti država.

- U dogovoru sa predsednicom Vlade, ministrom finansija, ministarkom zdravlja, gospođom Darijom Kisić i gospodinom Selakovićem dogovorili da odmah idemo na izdavanje vaučera za apoteke za kupovinu lekova i suplemenata, to je 35.000 dinara po osobi, ukupno 100 miliona dinara, istakao je predsednik Vučić najavljujući novu pomoć države.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Aleksandar Vučić

 

Kako je istakao Vučić tokom prijema predstavnika udruženja, roditelja i dece obolele od retkih bolesti u Predsedništvu, da će za njih država obezbediti dodatnu finansijsku pomoć, pored predviđenih 7,2 milijarde dinara u 2024. godini.

Kako je rekao, pod dva, država ide sa izdavanjem vaučera za rehabilitaciju u banjama, planinama i na moru preko Crvenog krsta u Baošićima.

"Predlog je za vrednost vaučera od 50.000 dinara za porodicu, finansijski efekt je 142,5 miliona dinara. I idemo sa jednokratnom pomoći, novčanom pomoći, od 25.000 dinara, efekt je finansijski 71,25 miliona, što znači negde oko 320 miliona dinara, nešto manje od tri miliona evra. To nije mali novac", naveo je Vučić.

POVEĆANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU 

Povećanje plata u prosveti će od januara izgledati ovako:

Plata vaspitača sa povećanjem u januaru: 67.162 dinara


Plata nastavnika sa povećanjem u januaru: 86.456 dinara


Plata u sektoru za učenički standar sa povećanjem u januaru: 81.235 dinara


Plata za radnike u studentskom domu sa povećanjem u januaru: 51.000 dinara

Povećanje plata u zdravstvu će od januara izgledati ovako:

Plata za poslove nege pacijenata sa povećanjem u decembru: 77.475 dinara


Plata medicinske sestre u domovima zdravlja: 74.402 dinara


Plata za zaposlene na intenzinoj nezi, operacionim salama, hitnoj pomoći, psihijatriji i radiologiji sa povećanjem u januaru: 80.183 dinara


Plata negovatelja sa povećanjem u januaru penje se na: 62.700 dinara


Plata lekara specijaliste: 1.259 evra

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Vera

17.01.2024 15:24

Predsednik stalno brine o svojim gradjanima i svojoj zemlji i avi smo to osetili

Deki

17.01.2024 15:25

Svakodnevnim radom i trudom predsednik pokazuje koliko brine o gradjanima i Srbiji

Mare

17.01.2024 15:26

Svi smo osetili pomoc i podrsku od naseg predsednika

Steva

17.01.2024 15:27

Predsednim svakodnevno brine o svojim gradjanima i svojoj zemlji