DANAS SU IZBORI U SRBIJI!Sve što treba da znate o republičkim, pokrajinskim i lokalnim IZBORIMA! Biračka mesta se otvaraju u 7 SATI! Pratite na portalu REPUBLIKA.RS

Autor:

Vesti

17.12.2023

00:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori u Srbiji, sve što treba da znate o današnjem glasanju

DANAS SU IZBORI U SRBIJI!Sve što treba da znate o republičkim, pokrajinskim i lokalnim IZBORIMA! Biračka mesta se otvaraju u 7 SATI! Pratite na portalu REPUBLIKA.RS

Foto: ST/Nikola Mutić, Shutterstock


Danas je dan izbora u Srbiji, a građani će imati priliku da iskoriste svoje pravo glasa na čak 8.273 biračka mesta širom zemlje. Sa 6.500.666 upisanih birača, ovo su 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.


Proces glasanja


Birači će moći da biraju između 18 izbornih lista za parlamentarne izbore, 13 lista za Skupštinu Vojvodine, i 14 lista za Skupštinu Grada Beograda.

Za one koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, vojnoj vežbi ili školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, omogućeno je glasanje na ukupno 36 biračkih mesta u više opština. Takođe, srpski državljani koji žive u inostranstvu mogu da glasaju u 35 zemalja na 81 izbornom mestu.



Pravila i procedura


Građani će moći da glasaju samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš, a poželjno je, ali nije obavezno, predati i poziv za glasanje.

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Takođe, osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja.


Pratnja i završni koraci


Izbore će pratiti 5.587 posmatrača, uključujući devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, lokalna izborna komisija donosi zbirni izveštaj o rezultatima glasanja za sva biračka mesta na svojoj teritoriji, dok zbirni izveštaj o rezultatima glasanja u inostranstvu donosi RIK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading