ZAHAROVA O SITUACIJI NA KIM: Zapad podstiče Albance na agresivnu srbofobiju!

Autor: S.B.

Vesti

29.11.2023

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privremene institucije na Kosovu ograničavaju prava Srba na glasanje.

ZAHAROVA O SITUACIJI NA KIM: Zapad podstiče Albance na agresivnu srbofobiju!

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, istakla je da privremene institucije na Kosovu nastavljaju da destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, ovog puta ograničavajući prava srpskog življa. Ona je istakla da su albanske "vlasti" na Kosovu grubo narušile biračko pravo lokalnih Srba, zabranivši im da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Zaharova je kritikovala predlog za zaključenje međudržavnog sporazuma o ovom pitanju, navodeći da to liči na ruganje. Takođe je istakla da tzv. premijer Kosova, Aljbin Kurti, sprovodi cinične ucene sa ciljem da Beograd prizna nezavisnost pokrajine, što predstavlja udar na dosadašnju praksu glasanja Srba pod okriljem UN na Kosovu. Ona je takođe kritikovala SAD i EU zbog zatvaranja očiju na kršenja osnovnih prava kosovskih Srba, ističući da njihovo nezauzimanje po ovom pitanju podstiče još agresivniju srbofobiju kod njihovih štićenika-Kosovara.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji će se održati 17. decembra, a Srbi sa Kosova i Metohije će moći da glasaju u jednom broju opština na jugu zemlje. Međutim, privremene institucije na Kosovu su odlučile da im onemoguće učešće na ovim izborima, što je izazvalo oštru reakciju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading