NATO IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE! Evo šta će se desiti ukoliko dođe do novih NEMIRA NA KOSOVU!

Autor:

Vesti

27.11.2023

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je na pres konferenciji u Briselu da će na Velikom samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica, koji će biti održan u utorak i sredu, jedna od tema biti i bezbednosna situacija na Kosovu i Zapadnom Balkanu.

NATO IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE! Evo šta će se desiti ukoliko dođe do novih NEMIRA NA KOSOVU!

Foto: Tanjug/AP/Marjan Vucetic

Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Džejms O'Brajen naglasio je značaj mirnog i bezbednog rešavanja pitanja na severu Kosova i Metohije kako bi i Beograd i Priština mogli politički da napreduju na putu ka Evropskoj uniji.

Džejms O'Brajen je upozorio i Beograd i Prištinu da izazivanje nemira na tom području može rezultirati ozbiljnim sukobom sa NATO-om, te da će ova tema biti jedna od glavnih tačaka razgovora američkog državnog sekretara tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a.

- Važno je da obe strane shvate da, ako dođe do nemira na severu, to znači konfrontaciju sa NATO-om - rekao je O'Brajen novinarima u Vašingtonu.


I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je na pres konferenciji u Briselu da će na Velikom samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica, koji će biti održan u utorak i sredu, jedna od tema biti i bezbednosna situacija na Kosovu i Zapadnom Balkanu.

- Videli smo ozbiljno nasilje na severu Kosova. Podele i secesionističku retoriku u Bosni i Hercegovini, kao i zlonamerni pokušaji da se seje neslaganje, uključujući i Rusiju. Zajedno sa visokim predstavnikom EU razgovaraćemo o načinima za unapređenje stabilnosti u regionu. NATO je već dodao 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo, a mi ispitujemo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta. Beograd i Priština moraju ponovo da se uključe u dijalog uz posredovanje EU. Stabilnost zavisi od toga da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umesto sukoba i haosa - rekao je Stoltenberg.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading