ŽIOFRE SE OGLASIO POVODOM IZVEŠTAJA EK O SRBIJI: Napravljeni pozitivni koraci usvajanjem medijskih zakona

Autor: Tanjug

Vesti

08.11.2023

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodao je da što se tiče drugih aspekata koji se odnose na medije, videli smo mnogo drugih pitanja kao što su pitanje pretnji i napada na novinare, kao i važnost brzog reagovanja nadležnih organa na to.

ŽIOFRE SE OGLASIO POVODOM IZVEŠTAJA EK O SRBIJI: Napravljeni pozitivni koraci usvajanjem medijskih zakona

Foto: 24 Vesti

Emanuel Žiofre

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da izveštaj Evropske komisije (EK) jasno kaže da su preduzeti određeni pozitivni koraci kada je reč o usvajanju medijskih zakona.

- Što se tiče medijskih zakona, izveštaj jasno kaže da su preduzeti određeni pozitivni koraci kada je reč o nezavisnosti REM-a, njegovog kapaciteta da štiti medijski pluralizam, sufinasiranje koje će biti transparentnije i pristupačnije, kodifikacija uloga  Saveta za štampu kako bi se obezbedilo poštovanje etičkih pravila na pravi način i da se to uzme u obzir kada je reč o sufinansiranju - rekao je Žiofre na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što su opozicioni mediji tvrdili da nacrti medijskih zakona dovode u pitanje opredeljenost Srbije za EU dok se čini da izveštaj EK govori drugačije, Žiofre je rekao da je ključno je da je vlada usvojila medijsku strategiju.

- To je dobar dokument, on se sada sprovodi. Moramo da nastavimo u svim oblastima, akcioni plan se približava kraju i sa medijskim udruženjima ćemo početi da radimo na akcionom planu za naredne godine kako bi se tu rešila pitanja koja do sada nisu adresirana - rekao je Žiofre.

Dodao je da je ostalo pitanje državnih preduzeća i da moraju da se poštuju pravila državne pomoći i pravila koja se tiču koncentracije i drugih aspekata koje moraju da se primene na medijski sektor. 

- Naravno, gledaćemo kako će se sprovoditi taj zakon. Kakav će biti rezultat. To ne znači da smo došli do kraja. Određene pravne tekovine EU nisu u potpunosti integrisane u te zakone i to je oblast u kojoj se pravne tekovine EU razvijaju. Imaćemo nove zakone na nivou EU koje ćemo usvojiti i koje će imati uticaj i na Srbiju - rekao je Žiofre. 

Dodao je da što se tiče drugih aspekata koji se odnose na medije, videli smo mnogo drugih pitanja kao što su pitanje pretnji i napada na novinare, kao i važnost brzog reagovanja nadležnih organa na to.

- Takođe smo videli povećan broj SLAPP tužbi. To je vrlo složena oblast - poručio je Žiofre.

Na pitanje novinara da li će paket pomoći zemljama kandidatima u iznosu od 6 milijardi evra biti uslovljen napretkom dijaloga sa Prištinom, ambasador EU u Srbiji odgovara da postoji niz obaveza koje su obe strane preuzele.

- Želimo da se one sprovedu. To je način na koji ćemo gledati kada govorimo o ispunjavanju kriterijuma - zaključio je Žiofre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading