MOGU LI IZBORI U SRBIJI UTICATI NA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE? "Sve zavisi od ishoda na biralištima"

Autor:

Vesti

11.10.2023

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom predizborne kampanje, može se očekivati da se fokus kandidata usmeri na nekoliko tema, a KiM će se svakako naći u vrhu.

MOGU LI IZBORI U SRBIJI UTICATI NA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE? "Sve zavisi od ishoda na biralištima"

Foto: ATA Images

Raspisivanje parlamentarnih izbora u Srbiji za decembar odavno je glavna tema domaće javnosti, a između kalkulacija kog tačno datuma bismo mogli na birališta i "ko će s kim" u kolonama, provlači se i pitanje na koji način bi to uticalo na dijalog Beograda i Prištine.

U zavisnosti od ishoda izbora, u Srbiji bi mogla da se promeni unutrašnja dinamika, što bi moglo uticati na tok pregovora. Međutim, pogrešno je očekivati da bi to moglo da ih ugrozi, smatra izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar.

Za to postoje dva razloga, objašnjava on za Kosovo onlajn.

Dodaje da za to postoje dva razloga. 

- Prvo radi se o geostrateški važnoj i velikoj temi iz unutrašnje političkih razloga, veoma važnoj za Srbiju i niko iz Srbije neće želeti da to prolongira i drugo nešto je suženiji manevarski prostor za državu Srbiju nakon poslednjih dešavanja na Kosovu. Nisam siguran da će se naše državno rukovodstvo, na neki način, kockati, da u jednom malo drugačijem okruženju, zapravo lošijem za Srbiju, na bilo koji način ugrozi taj proces - smatra Klačar. 

Kosovo i Metohija kao glavna tema izborne kampanje

Tokom predizborne kampanje, može se očekivati da se fokus kandidata usmeri na nekoliko tema, a KiM će se svakako naći u vrhu.

- Dijalog Beograda i Prištine, odnosno Kosovo će biti jedna od najvažnijih tema u kampanji. Biće sigurno u top tri i to iz dva razloga: prvi je razlog kontekstualne prirode - dijalog je živ, u toku je i to je važna tema za srpske i nacionalne i spoljno političke interese, a Kosovo je već od početka ove godine jedan od top tri prioriteta ljudi zajedno sa ekonomijom, inflacijom, odnosno sa rastom cena - objašnjava Klačar. 

Ističe da se političari u kampanji bave onim temama koje interesuju biračko telo, a Kosovo je jedna od njih.  

- Čim je nešto prioritet za ljude, odnosno birače, i političari moraju da tu temu drže otvorenom. Nisam siguran da bi to u nekim drugačijim okolnostima bio prvi izbor za političare. Političari u Srbiji koliko god se o tome pričalo uglavnom nisu toliko raspoloženi da otvaraju jednu tako osetljivu, veliku, emotivnu temu, ali prosto u ovakvom kontektu ta tema neće moći da se izbegne u javnom prostoru - zaključuje Klačar. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading