SANKCIJE SRBIJI? TO JE SMEŠNO, PRIŠTINA PROVOCIRA! Orban ZAPUŠIO USTA Vjosi Osmani, njegova poruka o kaznenim merama za odjeknula svetom

Autor:

Vesti

06.10.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je to rekao novinarima uoči početka samita lidera EU i istakao da Srbi poslednje dve godine pate i trpe razne provokacije.

SANKCIJE SRBIJI? TO JE SMEŠNO, PRIŠTINA PROVOCIRA! Orban ZAPUŠIO USTA Vjosi Osmani, njegova poruka o kaznenim merama za odjeknula svetom

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je ideja o uvođenju sankcija Srbiji smešna, kao i da je to nemoguće

On je to rekao novinarima uoči početka samita lidera EU i istakao da Srbi poslednje dve godine pate i trpe razne provokacije.

Morate da razumete kako se Kosovo ponaša. Ne treba da provociraju Srbe - rekao je Orban. Dodao je da bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu i da treba pomoći Srbiji da stabilizuje region.

Podsetimo, vest o sankcijama pojavila se posle oružanog sukoba u Banjskoj, nakon čega je Priština najavila da će tražiti kaznene mere za Srbiju.

Iako je najmanje sedam država EU zahtevalo kaznene mere, docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić za Kosovo onlajn ocenio je ovaj scenario kao nerealan uz objašnjenje da i kada bi se to ostvarilo "ne bi bilo ni nalik onome što smo doživeli pre 30 godina".

- Mislim da je perspektiva usvajanja bilo kakvih kaznenih mera protiv Srbije prilično nerealna u ovom trenutku, jer verujem da bi se više država unutar EU protivile tome. Razlog tome je i što EU, kao fasilitator dijaloga ima izbaždarenu poziciju, koja podrazumeva da ne treba forsirati u ovom trenutku, koji je vrlo fragilan i gde je moguće da se situacija dodatno destabilizuje, bilo kakve tvrde mere koje bi dovele do pogoršanja poverenja između Beograda i Prištine - objasnio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading