LICEMERJE NA DELU! Svetske sile traže SANKCIJE ZA SRBIJU zbog KiM, počeli ozbiljni pritisci bez istrage i dokaza

Autor:

Vesti

27.09.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U utorak je održan sastanak Komiteta za politiku i bezbednost koji čine ambasadori država članica EU, na kojem se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu.

LICEMERJE NA DELU! Svetske sile traže SANKCIJE ZA SRBIJU zbog KiM, počeli ozbiljni pritisci bez istrage i dokaza

Foto: shutterstock, Wikpedia

Mnoge zemlje članice Evropske unije (EU) traže uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost Beograda sa napadima u Banjskoj, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE), bez preciziranja o kojem broju država se radi.

U utorak je održan sastanak Komiteta za politiku i bezbednost koji čine ambasadori država članica EU, na kojem se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu. Sastanku je prisustvao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks.

Prema diplomatskim izvorima RSE, na ovom sastanku su mnoge zemlje iznele stav da se trebaju preduzeti mere protiv Srbije, ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima ili uloga u slanju oružja pronađenog tokom policijske akcije na teritoriju Kosova.

- Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mesta menjaju igru - rekao je izvor iz EU.

Zemlje članice su, na ovom sastanku, osudile napad na "kosovsku policiju" i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Izvori RSE, upućeni u sastanak su spomenuli da su ambasadori nekih država članica zahtevali da EU ima "balans" u pristupu Kosovu i Srbiji.

"Istraga, pa onda odluka o eventualnim kaznama"

EU će sačekati da se završi istraga u vezi sa nedavnim događajima na severu KiM, pre nego što donese bilo kakve odluke ili zaključke, izjavio je portparol EU Peter Stano.

- Za nas je važno da se istraga sprovede i završi. Kada, na osnovu istrage, budemo imali punu i jasnu sliku o tome šta se desilo, ko iza toga stoji i ko je odgovoran, onda ćemo doneti neophodne odluke ili zaključke - rekao je Stano na konferenciji za novinare.

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Ana

27.09.2023 15:57

Srbija je stalno suočava sa licemerjem Zapada.

Ива

27.09.2023 15:57

Хоће опет Србију да баце на колена без истраге и доказа.

Nenad

27.09.2023 15:57

Ma pobedićemo ih sve jer nas dragi Bog i sreća čuvaju.

Мирко

27.09.2023 15:59

Уместо да санкционише Куртија, колективни Запад по ко зна који пут хоће да се освети Србији.