NEVIĐENA BLAMAŽA JUGOSLAVA ĆOSIĆA I KANCELARIJE "TOMANOVIĆ": Tvrde da javni interes u kritikovanju TV N1 ne postoji jer je medij u privatnom vlasništvu i nema nacionalnu frekvenciju!

Autor:

Vesti

07.09.2023

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepobitan dokaz kako funkcioniše tajkunska mašinerija!

NEVIĐENA BLAMAŽA JUGOSLAVA ĆOSIĆA I KANCELARIJE "TOMANOVIĆ": Tvrde da javni interes u kritikovanju TV N1 ne postoji jer je medij u privatnom vlasništvu i nema nacionalnu frekvenciju!

Foto: ATAImages

Jedno suđenje, koje je nedavno okončano, pokazalo je na najbolji način kako funkcioniše tajkunska mašinerija.

Bivši direktor TV N1 Jugoslav Ćosić i njegov zastupnik Marko Drašković iz Advokatske kancelarije "Tomanović" u žalbi na prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom je od krivične odgovornosti za krivično delo uvreda oslobođen analitičar medija Ištvan Kaić, napisali su do sada u istoriji srpskog novinarstva i prava nezabeleženu formulaciju, pokušavajući da ubede sudsko veće Višeg suda da zato što TV N1 ima privatnog vlasnika i nema nacionalnu frekvenciju ne može postojati opravdani javni interes da se taj medij kritikuje.

Foto: Profimedia

Dragan Šolak

ČUDAN ARGUMENT

Ovim neverovatnim argumentom, koji je u totalnoj koliziji s novinarskom profesijom i, reklo bi se, zdravim razumom, Ćosić i Drašković, inače obojica pravnici po struci, nastojali su da pobiju presudu donetu u korist Kaića, u kojoj se, između ostalog, zaključuje da u njegovom tekstu "Narkomani i alkoholičari novinarstva" iz 2019. preteže odbrana javnog prava na kritiku medija TV N1 i povezanih novinara, te da njegov primarni smisao nije njihovo vređanje.

Uz to, Ćosić i Drašković su se u žalbi odlučili na, u advokatskoj etici skandalozan potez, a to je da izvrše falsifikaciju člana 16, važećeg Zakona o javnom informisanju i medijima, i ne citirajući ga, te poture sudskom veću Višeg suda njegovo izvrnuto značenje da bi izveli zaključak da se u tom članu zakona govori o tome da javni interes u oblasti javnog informisanja može ostvariti isključivo država. To je, drugim rečima, trebalo da ubedi sudsko veće da nijedan medij ili novinar koga ne finansira država ne može imati nikakve veze s ostvarivanjem javnog interesa, pa, samim tim, i da kritika takvih medija i novinara nije u javnom interesu, što je ordinarna glupost.

Prvostepeni sudski postupak, koji je trajao više od tri godine i koji je prošao ispod radara javnosti, obeležili su mnogobrojni ispadi Ćosića i Draškovića, koji, po sopstvenom priznanju, nisu očekivali da on toliko potraje. Pored brojnih neistina koje je izgovarao pod zakletvom, bivši direktor TV N1 je tokom postupka pokazao da raspolaže ne samo upitnim novinarskim znanjem, već da nema naročitog znanja ni o struci u kojoj je diplomirao, pa se tako, primera radi, našao začuđen što mora da preda sudiji ličnu kartu pre svedočenja ili što ima prava da ispituje svedoka odbrane.

STROGO ZABRANJENO

Ćosić je u svojstvu privatnog tužioca na ročišta dolazio vidno nervozan, rasejan, dekoncentrisan i neraspoložen. Bio je nekoliko puta opomenut od sudije jer je navodio reči kojih nema u Kaićevom tekstu, baš kao i njegov branilac Drašković, koji je opominjan jer je Ćosiću tokom Kaićevog ispitivanja suflirao šta je najbolje da odgovori iako je tako nešto strogo zabranjeno kada je ispitanik pod zakletvom da govori istinu.
Kaića, koji je u međuvremenu postao i specijalni savetnik ministra u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, obojica su tokom čitavog trajanja procesa omalovažavali. 

Svedok odbrane i narodni poslanik Vladimir Đukanović potvrdio je na poslednjem održanom ročištu da je uoči gostovanja u emisiji "Pressing" 10. septembra 2019. na TV N1 uveden u kabinet njenog tadašnjeg direktora i voditelja Jugoslava Ćosića, u kojem se osećao miris viskija, i da je tu informaciju preneo Kaiću, kao i mnogim drugima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading