UVEK ĆE POSTOJATI NEKO KO ĆE U SRBIJI VIDETI KRIVCA! Vučić nakon sastanka sa Ramom: Nas dvojica menjamo loše nasleđe

Autor:

Vesti

07.07.2023

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vučić i Edi Rama obratili su se javnosti povodom aktuelne situacije.

UVEK ĆE POSTOJATI NEKO KO ĆE U SRBIJI VIDETI KRIVCA! Vučić nakon sastanka sa Ramom: Nas dvojica menjamo loše nasleđe

Foto: printscreen/pink

Predsednik Srbije na početku obraćanja poželeo je dobrodošlicu premijeru Albanije i poručio:

- Poželeo sam dobrodošlicu Rami, posle decenija ćutanja smo nas dvojica počeli da menjamo loše nasleđe, i pokazali smo da naše zemlje mogu mnogo brže da idu napred i sarađuju. Značajno je uvećana razmena između naših zemalja, a to se poklapa sa Otvorenim Balkanom i boljim političkim odnosima - rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na važne rezultate do kojih će se doći upravo uz pomoć albanskog premijera.

Republika

Foto: printscreen/pink

Aleksandar Vučić

- Znamo da će premijer Rama uložiti ogromnu energiju da se dođe do važnih rezultata. Tokom večere ćemo nastaviti da razgovaramo, verujem da ćemo imati još nekoliko sati za razgovore. Pokrenuli smo inicijativu Otvoreni Balkan koja je donela koristi za svakoga od nas, prvenstveno naše građane. Ta inicijativa koja je potekla može da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životnom standardu svih naših građana. I u narednom periodu ćemo imati zajedničke sastanke.

Predsednik je istakao da će Srbija dati sve od sebe da razvija istinske i iskrene odnose sa Albanijom.

Potom, nakon predsednika Vučića, javnosti se obratio i albanski premijer, Edi Rama.

- Hvala mnogo na gostoprimstvu i prilici da se sastanemo.Sastanak je trajao duže nego što je planirano. Smatram da bismo mogli da napravimo neki novi plan, da otvorimo neki novi put za integraciju naših zemalja na evropsko tržište i da razgovaramo i o drugim aspektima. Evo, sada smo stekli naviku da direktno razmenjujemo mišljenja. Ne možemo da se složimo oko svega, ali daćemo sve od sebe kako bismo unapredili proces saradnje i mira. Sa tenizijama na severu Kosova, izbegavamo da javno iznosimo mišljenja da ne bismo pogoršali situaciju - rekao je Rama.

Republika

Foto: printscreen/pink

Edi Rama

U okviru posete svim prestonicama na Zapadnom Balkanu koje su povezane i koje su u vezi sa samitom koji će biti u okviru Berlinskog procesa, a i kako bismo razgovarali o temama uzajamnog interesa.

- Sa tenzijama koje su prisutne na severu Kosova izbegavamo da svoja mišljenja iznesemo javno, kako ne bismo pogoršali situaciju i okrenuli je u smeru u kom ne treba.

Odgovori na pitanja novinara

- Ponoviću ono što sam izjavio, jedini put napred nije put da se pojačaju tenzije već put dijaloga i dogovora koji se tzasniva na francusko-nemačkom planu. Ne želim da ovde ponavljam što sam rekao u Prištini, ali niko ne treba da potceni rizik kada ćemo se naći u situaciji koju ne smemo da dozvolimo da se desi, a koja može biti slična Donbasu, a koja bi učinila nemogućim da vratimo situaciju na staro, iako je danas nju moguće kontrolisati. Mora doći do zajedničko stanovišta - rekao je Rama.

Republika

Foto: printscreen/pink

Edi Rama i Aleksandar Vučić

- Svi u Srbiji se nadaju da će Đoković osvojiti Vimbldon iako ne znate da li će se to desiti. Niko normalan ne može da se raduje sukobima i nisam slučajno rekao niko normalan. Reč je o simultanom povlačenju gradonačelnika, sve ostalo Srbija je sve ispunila. Mi želimo mir, ma koliko teško to bilo. Znam da i u Tirani i Prištini uvek će postojati neko ko će u Srbiji videti krivca. Neću vam govoriti sa kojom veličinom problema se susrećemo. Što se tiče viđenja sa Aljbinom Kurtijem, nikada mi nije bio problem da sa njim razgovaram. Sa svakim sam se trudio da razgovaram. Pita te me kad ću ga videti, a ne znate kad će ga videti i ovi što su bliži - izjavio je predsednik.

- Sa svakim od njih sam razgovarao i trudio se da nađem mirno rešenje za naše probleme i našem narodu obezbedim bolje standarde. Pitate me kada ću da se vidim sa Kurtijem, a ne znate ni kada će oni bliži njemu da se vide sa njim. Na nama je da čuvamo mir i razmišljamo o ekonomskom napretku - rekao je Vučić.

- Nema potrebe da stvari pravimo lošijim nego što one inače jesu, a svakako je da nisu dobre - rekao je Vučić o situaciji na KiM.

Republika

Foto: printscreen/pink

Aleksandar Vučić

- Razgovarali smo o Otvorenom Balkanu. Moram da vas uputim na Briselski sporazum, na francusko-nemački plan, da ZSO mora biti formirana. Srpska zajednica mora biti zasnovana na onome što je prihvaćeno i potpisano. Kada smo stavili paraf na principe, ništa više ni manje od toga ne tražimo. Jer su Srbi prihvatili sve ostalo, i sudstvo i regionalnu policiju i učestvovanje na izborima i mnoge druge stvari. Dakle, suština je u tome da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana. Trebalo je da bude pre 10 godina i više, ali nije - rekao je Vučić.

Rama je još jednom ponovio da predlog nacrta statuta jeste doprinos koji je on dao i koji je veoma pozitivan, ali nije nešto što bi strane trebalo da prihvate i to nije razmatrala nijedna od strana.

- Žao mi je da neki tamo ne žele da razumeju da je ovo bio doprinos za Kosovo i za njih to nema nikakvu vrednost. Kosovo i ljudi Kosova su oni koji govore u svoje ime. Ovo što je stavljeno napismeno na papir, predato je nemačkom kancelaru i predsedniku Francuske. Na stranama je da pročitaju ili ne taj dokument, da ga uzmu u razmatranje ili ne. Smatram da razvlačenje sa procesom ZSO je strateška greška. Uz to je i greška da se razvlači sa uspostavljenjem uslova za građane Srbije da sprovode svoja verska prava. Insistiranje na tome da se ostane u opštinskim zgradama sa gradonačelnicima koji su izabrani u uslovima bojkota, smatram da je to greška.

Republika

Foto: printscreen/pink

Aleksandar Vučić

Što se tiče Saveta bezbednosti, jesmo članice, a takođe i zemlja svesna svoje veličine, kazao je Rama.

- U Srbiji kumove birate sami, kod nas se kumovima ne zovu oni koji nam nameću nešto - zaključio je predsednik Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Sastanak je održan u Vili Mir, nakon čega je usledilo obraćanje Vučića i Rame medijima.

Albanski premijer posetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini. Rama se nalazi u poseti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (34)

Loading
Zorana

07.07.2023 20:33

Zahvaljujući naporima predsednika Vučića, saradnja i prijateljstvo između Srbije i Albanije su postali izuzetno snažni.

damir

07.07.2023 20:36

Inicijativa Otvoreni Balkan donosi mnogo koristi za sve države koje su joj pristupile.

dado

07.07.2023 20:37

Predsednik Vučić se maksimalno zalaže za uspostavljanje dobrih odnosa sa svima u našem regionu.

Andjela

07.07.2023 21:14

Region i Srbija zeli apsolutni mir na severu KIM. To je ozbiljna politika i politika koju tezimo svi u budućnosti.