MINISTARA ZDRAVLJA: Obnovićemo sva porodilišta u Srbiji

Autor:

Vesti

27.04.2023

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakla je da će bukvalno sva porodilišta biti sređana u najskorijem mogućem vremenu, ali da treba imati u vidu da se moraju napraviti projekti i dobiti građevinske dozvole.

MINISTARA ZDRAVLJA: Obnovićemo sva porodilišta u Srbiji

Foto: Privatna arhiva

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas u parlamentu da će biti obnovljena sva porodilišta u Srbiji, kao i da će u Beogradu u drugoj polovini 2024. godine početi izgradnja novog porodilišta "Narodni front".

- U februaru sam imala sastanak sa predsednikom Vučićem, bio je prisutan i ministar Siniša Mali, i dobio direktno naređenje da se sva porodilišta u Srbiji moraju srediti - rekla je ministarka Grujičić.

Ona to rekla tokom rasprave u Skupštini Srbije na poslaničko pitanje lidera Dveri Boška Obradovića koji je pokazao sliku kako izgleda obrok porodilje i trudnice u Srbiji i pitao da li se tako bori protiv bele kuge i zaštoi se novac, na primer, od planirane izgradnje Nacionalnog stadiona ne preusmeri na izgradnju Nacionalnog centra za natalitet i obnovu porodilišta u zemlji.

Foto: Dragan Kadić

 

 

- Već postoje odbrena sredstva za GAK Narodni front i u drugoj polovini sledeće godine počinje izgradnja nove bolnice Narodni front. Takođe, 900 miliona dinara je procenjeno i toliko je i odobreno da se renovira hitno GAK u Nišu - navela je ministarka.

Istakla je da će bukvalno sva porodilišta biti sređana u najskorijem mogućem vremenu, ali da treba imati u vidu da se moraju napraviti projekti i dobiti građevinske dozvole.

Dodala je da mame treba da imaju takve uslove da požele da se vrate u isto porodilište. Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić je istakla da treba da budemo ujedinjeni po pitanu nataliteta i porodice.

Kazala je da se porodiljama daje zdrav i izbalansiran obrok, iako to nekima ne izgleda ukusno.

- Što se tiče sanitaranih i higijenskih uslova, jedan od prioriteta je i obnova porodilišta -  dodala je ministarka Kisić.

Želimo da zajedno idemo u kampanju da se učini sve da se poboljšaju uslovi u porodilištima, gde postoji potreba, dodala je ona.

Kisićeva je naglasila da podrška porodici sa decom nikada nije bila veća i da, na primer, nikad nije bio veći roditeljski dodatak, kao i da je iznosio 31.000 dinara 2012. godine, dok je sada taj iznos 11 puta veći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading