UDAR NA PAPU DA PRIZNA KOSOVO: Albanci i Zapad krenuli u žestoku kampanju

Autor:

Vesti

05.12.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procena je da bi amin Svete stolice lažnoj državi doveo do lančane reakcije.

UDAR NA PAPU DA PRIZNA KOSOVO: Albanci i Zapad krenuli u žestoku kampanju

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama

Albanci i pojedini zapadni centri moći spremaju žestoke pritiske na Vatikan i, pre svega, papu Franju ne bi li isposlovali da Sveta stolica prizna lažnu državu Kosovo.

Kako se može čuti u diplomatskim krugovima, kreatori ovog plana smatraju da bi priznanje Vatikana dovelo do lančane reakcije katoličkih država koje nisu priznale Prištinu, naročito u Južnoj i Latinskoj Americi. To bi, po njima, bio uvod u promenu snaga unutar Ujedinjenih nacija, gde sada više od polovine država deli stanovište Srbije i poštuje Rezoluciju 1244.

Jake katoličke zemlje koje nisu priznale Kosovo

- Argentina

- Kuba

- Meksiko

- Venecuela

- Brazil

- Španija

DVA KOLOSEKA

Republika

Foto: Wikipedia

Bajram Begaj

Pritisak će, jasno, biti najsnažniji sa zapada, ali paralelno, u istom cilju, deluju i Albanci. Tako je predsednik Albanije Bajram Begaj pre dva dana bio u poseti Vatikanu, gde je zatražio od pape da prizna južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu zemlju.

- Ovo priznanje bi još više pomoglo naporima u dijalogu Beograda i Prištine, koje danas vode EU i SAD - rekao je Begaj za italijanski list Tempo posle sastanka s papom u Vatikanu.

Begaj, kako objašnjava naš izvor iz diplomatskih krugova, nimalo slučajno nije pomenuo dijalog.

- Zapad je svestan šta bi značilo ako bi Vatikan priznao Kosovo i da bi onda taj korak sledile i neke važne katoličke zemlje. Pregovori Beograda i Prištine stoje u mestu i ovakav rasplet situacije bi umnogome promenio stanje na terenu, naravno, u korist Albanaca. Bar oni tako priželjkuju.

Republika

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je Vatikan pod pritiskom da promeni mišljenje oko Kosova, ali smatra da oni slede svoje interese:

- Vatikan se svakako suočava s pritiscima da promeni mišljenje, ali oni imaju jasan stav: Kosovo je deo Srbije. To je u skladu s njihovim interesima, oni smatraju da treba jačati hrišćansko jedinstvo, rade na jačanju hrišćanske crkve. Hrišćanstvo gubi dominantan položaj kao religija i sada se radi na njegovom ojačavanju. Samim tim, Vatikan zauzima opreznu poziciju prema interesima političkog zapada pošto zna da je i Srbija zemlja pravoslavnih hrišćana, na koju oni računaju u budućnosti.

VELIKI PROBLEM

Republika

Foto: youtube.com/B92 TV

Željko Injac

Verski analitičar Željko Injac navodi da bi bio veliki problem ako bi Vatikan, centar religije za više od milijardu ljudi, priznao Kosovo jer bi to uticalo i na ostale katoličke zemlje.

- Vatikan bi i sebi napravio ozbiljan problem ako bi priznao Kosovo. To bi izazvalo revolt kod rimokatoličkog sveštenstva i ljudi. Bukvalno bi otvorilo Pandorinu kutiju pošto bi vernici pitali da li smo hrišćani ako podržavamo državu koja ruši svetinje. Mala je verovatnoća da bi Vatikan i pod pritiskom Zapada promenio mišljenje. To, međutim, ne sprečava Albance da lobiraju, za njih bi to svakako bilo odlično da se desi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading