TRAČAK NADE DA ĆE SE PRIŠTINA URAZUMITI! Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu nije bio uzalud!

Autor: Republika

Vesti

24.08.2022

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu nije bio uzaludan.

TRAČAK NADE DA ĆE SE PRIŠTINA URAZUMITI! Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu nije bio uzalud!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Lajčak je naveo i da u razgovoru na temu zajednice srpskih opština u Briselu Prištini ponudio i rešenje - da promeni narativ - da prestane da misli o tom pitanju kao o nečemu šta sve ne želi da ZSO bude i da počne da misli o tome šta sve može da bude.

- Mislite o tome kao o mogućnosti, a ne kao o pretnji. Bila je to značajna druga runda - istakao je Lajčak i dodao:

- Imali smo veoma profesionalnu, usmerenu diskusiju s poštovanjem, ali se nisu svađali, već su poštovali vizije koje jedan i drugi imaju i svesni su gde su razlike - naveo je Lajčak za BBC na srpskom.

Na pitanje da li to znači da su se ranije svađali, odgovorio je da je atmosfera na ovom sastanku bila daleko bolja.

- Došao sam da nastavim tamo gde smo stali u četvrtak - kaže na pitanje šta će prvo reći Kurtiju i Vučiću tokom posete Prištini i Beogradu.

Navodi da EU uvek ima nekoliko spremnih rešenja, ali da najpre ohrabri strane da kažu kako oni vide rešenje.

Kada je reč o ulazno-izlaznim dokumentima, čije je uvođenje najavila Priština, a što Beograd odbacuje, Lajčak kaže da je to trenutno važnije pitanje i navodi da može da zamisli bilo kakvu situaciju, između ostalog i da obe strane prestanu sa izdavanjem takvih dokumenata, ali i mnogo lošije scenarije i ističe da njih EU želi da izbegne.

- Imamo nekoliko predloga koji su aktuelni, ali svakako ne bi pomoglo da o njima govorim javno dok o njima još razgovaramo - dodao je Lajčak.

Republika

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Predsednik Vučić je prošle nedelje imao teše pregovore i sastanke u Briselu

Na pitanje o problemu registarskih tablica, Lajčak je odgovorio u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu.

- Prioritet je da pomognemo Ukrajini u ratu i to troši naše kapacitete, pa nema razumevanja u EU za eventualni konflikt na Balkanu koji bi se vodio oko stvari koje nisu bolne, hitne, ne koštaju mnogo,a ne ugrožavaju živote - rekao je Lajčak.

Ukazuje da, sa druge strane, postoji povoljan trenutak za Balkan, jer EU razume da ne sme da se stekne utisak da je izgubila interesovanje i da su zato potrebni pozitivni primeri iz regiona.

Lajčak je, na konstataciju BBC da nalepnice nisu pozitivan primer i da to nije evropska praksa, odgovorio da su nalepnice svakako bolje od privremenih tablica i da nije čuo da se bilo ko žali na to.

Odgovarajući na pitanje da li je ZSO politička ili pravna tema, Lajčak kaže da ima elemenata i jednog i drugog.

- Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu i to je pravna obaveza Kosova - pravni aspekat je veći od mnogih drugih dogovora postignutih u Briselu, a koji nisu ni bili ratifikovani - istakao je Lajčak.

On navodi da je Prištini ponudio i rešenje i naglasaava da je njegova poruka Prištini da promeni narativ - da prestane da misli o tom pitanju kao o nečemu šta sve ne želi da bude (ZSO) i da počne da misli o tome šta sve može da bude.

- Mislite o tome kao o mogućnosti, a ne kao o pretnji - istakao je Lajčak.

Republika

Foto: Youtube/ATV

Kurti do sada nije pokazao spremnost na kompromis

Ukazao je da je primena postignutih sporazuma princip koji važi i za Beograd i Prištinu i da to nije princip koji je neko izmislio da bi mučio pregovaračke strane, već stari princip koji je osnova međunarodnog prava - "kako ću imati kredibilitet da postižem nove sporazume, ako ne primenjujem prethodne".

Takođe je naglasio da "sve treba da se završi potpisivanjem celovitog sporazuma o normalizaciji odnosa koji će biti pravno obavezujući i koji će približiti Kosovo i Srbiju Evropskoj uniji."

Lajčak ocenjuje da bi normalizacija odnosa svakako kvalifikovala Vučića i Kurtija za Nobelovu nagradu.

Na pitanje da li su Vučić i Kurti sposobni za to, Lajčak je odgovorio da su oni, kako je naveo, "obojica veoma snažni lideri, sa snažnim političkim mandatom i jasnim vizijama, koje doduše nisu zajednicke", ali da smatra da su sposobni za to.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dejan

24.08.2022 12:02

Spremaju nam teren za obmanu a mi svesno ulazimo u živi pesak pospani.

Vasilija

24.08.2022 14:55

Ohoho, sad vise ne nude sargarepu vec Nobelovu nagradu. Pa nju su nudili i Milosevicu, znamo kako je zavrsio. Moze sve samo u okviru granica Srbije i po Rezoluciji UN 1244.