STIGAO NOVI IZVEŠTAJ O ZARAŽENIMA GRIPOM U SRBIJI! Najviše ih je među decom!

Autor:

Vesti

29.03.2024

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno je 14.948 obolelih.

STIGAO NOVI IZVEŠTAJ O ZARAŽENIMA GRIPOM U SRBIJI! Najviše ih je među decom!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

U Srbiji, od početka marta, beleži se pad broja obolelih od gripa, što pokazuju izveštaji Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Trend opadanja nastavljen je i u poslednjoj nedelji ovog meseca. U 12. izveštajnoj nedelji prijavljeno je 6.223 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što ukazuje na smanjenje u odnosu na prethodne nedelje. Ipak, postoji nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i geografska rasprostranjenost u regionu.

Na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno je 14.948 obolelih, što je blago povećanje u poređenju sa prethodnom nedeljom. Najveće stope incidencije oboljenja sličnih gripu zabeležene su u Zlatiborskom, Šumadijskom i Srednjobanatskom okrugu, a najviše uzrasno-specifične stope zahvataju uzraste od 0 do 4 i 5 do 14 godina.

U sezoni nadzora nad gripom 2023/2024. potvrđeni su tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B, pri čemu je podtip virusa gripa A(H3) dominirao tokom cele sezone. Virus gripa je potvrđen na teritoriji svih okruga u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja i nadležne institucije kontinuirano apeluju na građane da se pridržavaju mera prevencije, kao što su redovno pranje ruku, izbegavanje bliskog kontakta sa obolelim osobama i nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima gde je prisutan veći broj ljudi.

Važno je napomenuti da se grip može preneti kapljičnim putem, kao i putem kontaminiranih površina. Stoga je važno održavati higijenu prostora i redovno provetravati prostorije.

Iako se beleži smanjenje broja obolelih od gripa, građanima se preporučuje da budu oprezni i da se pridržavaju svih preventivnih mera kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje od potencijalne infekcije.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading