ONA MU JE JEDINA REKLA "NE": Ovu ženu je Tito ostavio samu usred rata i "trudnu do zuba" - Šta se zaista dogodilo?

Autor:

Vesti

08.03.2024

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Herta Has je upoznala Josipa Broza, poznatijeg kao Tito, 1937. godine u Parizu, a njihova ljubavna priča nije bila bez izazova.

ONA MU JE JEDINA REKLA "NE": Ovu ženu je Tito ostavio samu usred rata i "trudnu do zuba" - Šta se zaista dogodilo?

Foto: Profimedia

Herta Has, rođena 1914. godine u Mariboru, ostavila je neizbrisiv trag u istoriji Jugoslavije kao hrabra revolucionarka i borac za prava radnika. Njen život obeležen je hrabrošću, ljubavlju, ali i teškim odlukama koje su je odvele putem političke borbe i ličnih žrtava.

Rano pristupanje revolucionarnom radničkom pokretu

Kao student Ekonomske visoke škole u Zagrebu, Herta Has se pridružila Komunističkoj partiji Jugoslavije, svesna značaja borbe komunista protiv fašizma. Njeno odrastanje na granici sa Austrijom pružilo joj je uvid u surovu stvarnost nacionalsocijalizma, dodatno podstaknuta ličnim iskustvima iz Austrije.

Ljubavna priča sa Titom

Herta Has je upoznala Josipa Broza, poznatijeg kao Tito, 1937. godine u Parizu, a njihova ljubavna priča nije bila bez izazova. Nakon što su se razdvojili usred rata, ponovno su se sreli 1939. godine u Istanbulu, što je označilo početak njihove burne ljubavne veze. Međutim, njihova veza trajala je samo do 1941. godine, kada je Tito upoznao Davorjanku Paunović Zdenku.


Borba i patnja tokom rata

Herta Has je rodila sina Mišu dok je Tito bio odsutan, a njihova vanbračna veza završila se početkom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Nakon hapšenja od strane ustaša, Herta je provela vreme u zatvoru pre nego što je razmenjena za grupu nemačkih stručnjaka zarobljenih u Bosni. Ovaj period obeležen je njenom hrabrošću i izuzetnom snagom volje.

Raskid sa Titom i život nakon toga

Nakon sukoba sa Titom i njegove nove ljubavi, Herta se vratila u Sloveniju, odbijajući da se pomiri sa situacijom. Ovo je bio početak njenog samostalnog života, gde se udala ponovo, rodila dve ćerke i posvetila se karijeri. Iako je imala priliku da se suoči sa Titom još jednom, Herta je odlučila da živi bez publiciteta i odbijala je da govori o svojoj vezi sa njim.

Završetak životnog puta

Herta Has je preminula 2010. godine u Beogradu, ostavljajući iza sebe naslednike koji su nastavili njen pozitivan uticaj na društvo. Njen život obeležen je hrabrošću, principima i nepokolebljivom odlučnošću, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji Jugoslavije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading