U SLUČAJU DA OSTANETE BEZ POSLA, MOŽETE SAMI UPLAĆIVATI STAŽ! Evo kakva je procedura!

Autor:

Vesti

03.09.2023

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pio Fond rešio sve dileme.

U SLUČAJU DA OSTANETE BEZ POSLA, MOŽETE SAMI UPLAĆIVATI STAŽ! Evo kakva je procedura!

Foto: Shutterstock

Novac

Oko Člana 15 mnogo je nedoumica, ali mi vam na jednom mestu donosimo odgovore na sva pitanja, kao i na glavno - da li možemo sami uplaćivati doprinose ukoliko ostanemo bez zaposlenja.

Ukoliko niste u osiguranju, imate mogućnost da se uključite u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o PIO i da sami uplaćujete doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje pri čemu možete da izaberete jednu od 13 ponudjenih osnovica. Osnovice se menjaju početkom godine i važe celu godinu. Obavezno osiguranje po ovom osnovu može trajati onoliko koliko Vi želite. Napominjemo da je neophodno redovno uplaćivati doprinose za vreme trajanja ovog osiguranja, jer u protivnom period osiguranja za koji nisu plaćeni doprinosi ne može se priznati u staž. Da biste se uključili u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju potrebno je da podnesete zahtev nadležnoj filijali - ističu iz PIO fonda i dodaju:

- Za vreme dok imate svojstvo osiguranika po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju („Službeni glasnik RS”, 34/03...101/10), ne možete biti oslobođeni obaveze plaćanja doprinosa, jer je ta obaveza utvrđena pravosnažnim rešenjem. Ukoliko više ne želite da budete uključeni u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o PIO, potrebno je da nadležnoj filijali Fonda podnesete zahtev za prestanak osiguranja po ovom osnovu, pri čemu će Vam svojstvo osiguranika prestati sa danom za koji se opredelite u zahtevu. Ako se doprinos ne plati u roku od 6 meseci od dana dospelosti, svojstvo osiguanika prestaje najranije sa poslednjim danom za koji je doprinos plaćen, Rešenje o prestanku svojstva osiguranika po ovom osnovu donosi se po službenoj dužnosti, po dobijanju potvrde od finansijske službe da lice nije platilo doprinos u roku 6 meseci od dospelosti.Ovi osiguranici ne mogu da izvrše naknadne uplate doprinosa za period za koji doprinos nije plaćen 6 meseci od dana dospelosti.- 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading