PLANIRATE DA ŠOPINGUJETE U INOSTRANSTVU?! Ovo morate da znate da ne bi bilo "KUKU LELE" na carini

Autor:

Vesti

16.05.2024

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Upravi carina kažu da roba koja se kupi u inostranstvu za sopstvene potrebe, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, može se cariniti u tzv. skraćenom postupku, na graničnom prelazu.

PLANIRATE DA ŠOPINGUJETE U INOSTRANSTVU?! Ovo morate da znate da ne bi bilo "KUKU LELE" na carini

Foto: Uprava carina,Tanjug/A. ORLIĆ

Počinje sezona odmora i mnoge građane zanima na koji način će im biti obračunate uvozne dažbine na robu koju kupe u inostranstvu. Takođe, koji su proizvodi oslobođeni plaćanja carine i da li se mogu, na primer, sabirati povlastice više putnika za jedan kupljen proizvod. 

U Upravi carina kažu da roba koja se kupi u inostranstvu za sopstvene potrebe, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, može se cariniti u tzv. skraćenom postupku, na graničnom prelazu.

„U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na ukupni iznos (carinsku osnovicu uvećanu za iznos carine) obračunava se PDV od 20 procenata. Ukoliko vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku”, navode oni. Sprovođenje redovnog postupka je inače moguće i na zahtev, ukoliko vlasnik robe smatra da će to za njega biti povoljnije s obzirom na poreklo robe. U tom slučaju potrebno je da on informiše carinskog službenika na graničnom prelazu (odnosno ukoliko je reč o aerodromu – službenika u „crvenom kontrolnom prolazu”). Nakon toga će carinski službenik popisati robu koju su prijavili za carinjenje i uputiće je u redovan carinski postupak i izdaće potvrdu o tome. Iz uprave navode da se povlastica koja se odnosi na preferencijalno poreklo robe može ostvariti samo ukoliko u redovnom carinskom postupku vlasnik priloži i dokaz o poreklu – EUR 1 ili izjavu izvoznika o poreklu na fakturi.

Dešava se da građani nisu zadovolji iznosom dažbina koje su im naplaćene, ali postoji način i da se to ispravi, i to tako što je potrebno da upute pisani zahtev za povraćaj sredstava nadležnoj carinarnici. Kako kažu, važno je da se u zahtevu navedu okolnosti slučaja na koji se žale i da traže povraćaj sredstava ukoliko smatraju da su oštećeni. Carinarnica će na osnovu toga odlučivati o zahtevu i ukoliko ga usvoji novac može da se uplaćuje na račun vlasnika. U slučaju da se neko ne slaže sa visinom obračunatih dažbina i ne želi da ih plati, dužan je da na samom graničnom prelazu podnese deklaraciju za tranzit robe do nadležne carinarnice, gde će biti sproveden redovan carinski postupak, prenosi Politika.

„To podrazumeva podnošenje pisane carinske deklaracije, kada se obračun dažbina obavlja po stopi koja je propisana carinskom tarifom”, kažu u Upravi carine. Inače, postoje dileme u vezi s tim da li osobe koje zajedno putuju ili su u braku mogu da sabiraju povlasticu i recimo za jedan proizvod izbegnu plaćanje carine. To ipak po našim propisima nije dozvoljeno, jer, kako se navodi, pri uvozu jednog predmeta nije moguće sabirati povlasticu više putnika. Povlastica koja se odnosi na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina, na robu vrednosti do 100 evra, odnosi se na svakog putnika pojedinačno.

Dešavalo se, na primer, da tri putnika u automobilu očekuju da budu oslobođeni plaćanja carine na televizor koji košta 300 evra, ne shvatajući da svako pojedinačno može da unese robu do 100 evra bez carine, a da se taj iznos ne može sabirati i tako kalkulisati. Interesantno je da iz zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini može da se uveze roba oslobođena carine i PDV-a, ali ovakva vrsta povlastice ne ide na reč. I u ovom slučaju se sprovodi redovan carinski postupak, uz podnošenje carinske deklaracije, uz koju se obavezno prilaže i dokaz o poreklu – EUR 1 ili pak izjava izvoznika o poreklu koje se navodi na fakturi, objašnjavaju iz Uprave carina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading