"NADAM SE DA TEŠKIM I OZBILJNIM REFORMAMA MOŽEMO DA SE PREIBLIŽIMO JEDINSTVENOM EVROPSKOM TRŽIŠTU!" Vučić u Kotoru: Važni rezultati i dobra korist za naše građane! (FOTO)

Autor:

Vesti

16.05.2024

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hvala Crnoj Gori na gostoprimstvu i očekujem dobre razgovore, naveo je Vučić.

"NADAM SE DA TEŠKIM I OZBILJNIM REFORMAMA MOŽEMO DA SE PREIBLIŽIMO JEDINSTVENOM EVROPSKOM TRŽIŠTU!" Vučić  u Kotoru: Važni rezultati i dobra korist za naše građane! (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na Samitu Zapadnog Balkana i Evropske unije "Jedan region - zajednička vizija" u Kotoru.

Nadam se da teškim i ozbiljnim reformama koje sprovodimo možemo da se približimo jedinstvenom evropskom tržištu, što je od velikog značaja za sve nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i dobru korist za sve naše građane. Hvala Crnoj Gori na gostoprimstvu i očekujem dobre razgovore - napisao je predsednik na Instagramu.

 

 

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.

U delegaciji predsednika Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Domaćin samita je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena. 

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju. 

Na samitu u Tirani razgovaralo  se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o "zelenim koridorima", odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.
Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Jovana

16.05.2024 10:30

EU ce se kajati sto nas ranije nije uzela u uniju.

Maša

16.05.2024 10:45

Srbija vodi brigu, jača i stabilizuje ekonomiju svoje zemlje.

ada

16.05.2024 10:51

Srbija se suočava sa izazovima i potrebama koje zahtevaju duboke promene u ekonomiji i društvu kako bi se postigao nivo konkurentnosti i efikasnosti koji odgovara evropskim standardima

nena

16.05.2024 10:52

Predsednik Vučić naglašava važnost strukturnih reformi kako bi se omogućilo lakše poslovanje na evropskom tržištu i stvorile bolje mogućnosti za privlačenje investicija.