KINA I RUSIJA PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI! Burno na redovnoj šestomesečnoj debati Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH!

Autor:

Vesti

15.05.2024

23:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja istakao je da je "predstavljanje dokumenta o tragičnim događajima u Srebrenici bez saglasnosti svih entiteta direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i predstavlja ozbiljno kršenje Dejtona i rezolucija Saveta bezbednosti UN.

KINA I RUSIJA PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI! Burno na redovnoj šestomesečnoj debati Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH!

Foto: Tanjug/AP

U Njujorku je održana redovna šestomesečna debata Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH, na kojoj su predstavnici Rusije i Kine izneli svoje viđenje situacije. Zamenik ambasadora Kine u UN Geng Šuang istakao je da trenutno postoji neslaganje u vezi sa predloženom rezolucijom o Srebrenici, te da se nada da će sve uključene strane ojačati komunikaciju i promovisati prikladno rešenje za to pitanje. Takođe, naglasio je da multietnička BiH za ostvarenje društvene stabilnosti i ekonomskog rasta mora da se osloni na "sve etničke grupe" kako bi ojačala jedinstvo radi jačanja međusobnog poverenja u ostvarivanju zajedničkog cilja.
 

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja istakao je da je "predstavljanje dokumenta o tragičnim događajima u Srebrenici bez saglasnosti svih entiteta direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i predstavlja ozbiljno kršenje Dejtona i rezolucija Saveta bezbednosti UN". On je takođe istakao da smatraju da je ovaj provokativni tekst pretnja po mir u bezbednost u zemlji i čitavom regionu, te ukazao da iza inicijative stoji Nemačka - zemlja koja je u 20. veku započela dva svetska rata i počinila genocid.


Zamenik ambasadora SAD u UN Robert Vud naglasio je da je stabilnost BiH ključna za sprečavanje sukoba i za održavanje stabilnosti i mira u regionu i u Evropi, te istakao da je OHR "i dalje ključan u osiguravanju sprovođenja civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma i osiguravanju nastavka funkcionisanja institucija u BiH". Takođe, podržao je otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji kao faktor koji menja situaciju u vezi sa mogućnostima BiH.

Ambasador EU pri UN Stavros Lembrinidis izrazio je zabrinutost zbog inicijativa koje dolaze iz Republike Srpske, optužujući vlasti Srpske da se "bore protiv evropskog puta BiH". Takođe je istakao da su sloboda izražavanja, pluralizam, sloboda medija i delovanje građanskih organizacija ključ za približavanje Uniji.

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović izneo je tvrdnju da vlasti Republike Srpske tumače selektivno Dejtonski sporazum i smatra da se odluke Kristijana Šmita moraju sprovoditi u delo na celoj teritoriji BiH. Takođe je naglasio da su visoki predstavnici donosili "važne intervencije kako bi građani BiH živeli u miru".

Debata o situaciji u BiH u Savetu bezbednosti UN pokazala je duboko podeljeno mišljenje među zemljama članicama, posebno kada je reč o rezoluciji o Srebrenici i ulozi OHR-a u BiH. Očigledno je da su stavovi različiti i da će dalji dijalog biti neophodan kako bi se pronašlo rešenje koje bi zadovoljilo sve strane u ovoj kompleksnoj situaciji.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading