SVE ŠTO NISTE ZNALI O MALIM BOGINJAMA: Evo šta treba da bude ALARMANTAN SIMPTOM roditeljima - Vakcinacija i dalje KLJUČNA MERA zaštite!

Autor:

Vesti

07.02.2024

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osoba zaražena ovim virusom postaje zarazna poslednjeg dana inkubacije, četiri dana pre pojave ospe, i ostaje zarazna četiri dana nakon pojave ospe.

SVE ŠTO NISTE ZNALI O MALIM BOGINJAMA: Evo šta treba da bude ALARMANTAN SIMPTOM roditeljima - Vakcinacija i dalje KLJUČNA MERA zaštite!

Foto: shutterstock

Simptomi malih boginja, poznatih i kao morbile, traju dva do četiri dana, nakon čega se javlja povišena telesna temperatura, sekrecija iz nosa, kašalj i konjunktivitis.

Ovi simptomi su praćeni skokom telesne temperature i pojavom makulopapulozne ospe, prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a zatim se šire na trup i ekstremitete. Inkubacija malih boginja traje od sedam do 18 dana.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Morbile


Prenos i period zaraznosti

Morbile spadaju među najzaraznije virusne infekcije i prenose se direktnim kontaktom, vazduhom respiratornim kapljicama, kao i retko indirektnim putem preko kontaminiranih predmeta. Osoba zaražena ovim virusom postaje zarazna poslednjeg dana inkubacije, četiri dana pre pojave ospe, i ostaje zarazna četiri dana nakon pojave ospe.

Dijagnoza i komplikacije

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i toka bolesti, uz serološku dijagnozu koja se smatra najpouzdanijom. Komplikacije ove bolesti su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina, a mogu uključivati upalu pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareju, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Potvrđen slučaj malih boginja u Srbiji

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” potvrdio je prisustvo malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća. Ovo je podsetnik na važnost vakcinacije protiv ovog virusa.

Foto: www.profimedia.rs

Morbile

 


Poziv roditeljima za vakcinaciju dece

U svetlu novog slučaja malih boginja, roditelji se pozivaju da provere vakcinalne kartoteke svoje dece i da u dogovoru sa izabranim lekarom zakažu termine za vakcinaciju u domu zdravlja. Vakcinacija se ističe kao ključna mera zaštite od teških oblika obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda, te se naglašava kao stvar individualne, ali i kolektivne odgovornosti.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading