NAS BRINE! Srbiji usled VISOKIH TEMPERATURA u februaru prete i ove tegobe: Ovi simptomi ne treba da traju duže od 4 DANA!

Autor:

Vesti

03.02.2024

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Obradović ističe da se trenutno manje pacijenata javlja sa stomačnim tegobama, ali da će se situacija promeniti sa dolaskom viših temperatura.

NAS BRINE! Srbiji usled VISOKIH TEMPERATURA u februaru prete i ove tegobe: Ovi simptomi ne treba da traju duže od 4 DANA!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Doktorka Biserka Obradović upozorava da se očekuje povećan broj pacijenata sa problemima u stomaku usled natprosečno toplog vremena koje nam predstoji. Sa temperaturama višim od 20 stepeni, virusi poput rotavirusa, norovirusa i adenovirusa imaju idealne uslove za širenje. Gastroenteritis, ili stomačni virus, karakteriše se upalom gastrointestinalnog trakta izazvanom virusima, što dovodi do dijareje i drugih neprijatnih simptoma.

Adenovirus - neprijatelj respiratornog i digestivnog sistema

Doktorka Obradović ističe da se trenutno manje pacijenata javlja sa stomačnim tegobama, ali da će se situacija promeniti sa dolaskom viših temperatura. Ona upozorava da adenovirus, osim što napada respiratorni trakt, može izazvati i mučninu, dijareju, povraćanje, povišenu telesnu temperaturu i druge simptome. Posebno su ugrožene grupe poput dece, starijih osoba, hroničnih bolesnika i osoba sa oslabljenim imunitetom, kaže ona za Blic

Stroga dijeta i preventivne mere

Kada je reč o lečenju stomačnog virusa, doktorka preporučuje strogu dijetu i unos tečnosti u malim količinama. Takođe, ističe važnost preventivnih mera poput nošenja maski kako bi se sprečilo širenje virusa. Deca iz vrtića su naročito podložna virusima, pa je važno izbegavati njihov kontakt sa drugima dok su bolesni.

Jačanje imuniteta kao najbolja prevencija

Kao najbolji način prevencije stomačnih virusa, doktorka preporučuje jačanje imuniteta kroz unos vitamina B i C, cinka, svežeg voća, fizičke aktivnosti i izbegavanje pušenja i konzumiranja energetskih pića. Takođe, ističe važnost pozitivnog stava i osmeha kao saveznika u borbi za jači imunitet.

Uz dolazak toplijeg vremena, važno je obratiti pažnju na preventivne mere i ojačati imunitet kako bismo se zaštitili od stomačnih virusa koji se očekuju u narednom periodu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading